Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H πρώτη εκκλησία - εμβολιαστικό κέντρο στην Κρήτη

H πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο στην Κρήτη

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι στον ιερό ναό της Παναγίας στις Ανω Αρχάνες Ηρακλείου θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί. «Το εμβόλιο είναι μονόδρομος» τονίζει ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης

Στα 400 μέτρα υψόμετρο, σε μια κωμόπολη του Ηρακλείου, στις Ανω Αρχάνες, έναν τόπο με μακρά ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί, πρόκειται να συντελεστεί ένα μικρό «θαύμα».

Χάρη στην πρωτοβουλία του πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη και τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, ο ιερός ναός της Παναγίας στην ενορία Αγίου Νικολάου θα μεταμορφωθεί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι σε εμβολιαστικό κέντρο.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι το εμβόλιο είναι μονόδρομος», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης.

«Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος που λέγεται κορονοϊός. Η ανθρωπότητα ολόκληρη είναι σε δύσκολη κατάσταση. Δεν βλέπω άλλη λύση παρά μόνο το εμβόλιο. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να το κάνει με το ζόρι. Τους παρακαλούμε μόνο ότι είναι ανάγκη να εμβολιαστούμε διότι, εάν εγώ αρρωστήσω κινδυνεύουν τα παιδιά μου, κινδυνεύει η γυναίκα μου, κινδυνεύει ο γείτονάς μου, όλοι όσοι έχω συναναστραφεί.»

» Αρα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε, δεν πρέπει και η Εκκλησία να συνδράμει; Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τον Αλλον Ανθρωπο «ψυχή τε και σώματι». Ο Απόστολος Παύλος λέει «φύλαξε το σώμα σου ως κατοικητήριο εστί της ψυχής, ως ναός του ενιοί υπάρχοντος Θεού», που σημαίνει ότι έχουμε υποχρέωση οι χριστιανοί να προστατεύουμε το σώμα μας, την υγεία μας. Βάσει αυτού και του μηνύματος του οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος καλεί όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί, μεταφέρουμε κι εμείς αυτό το μήνυμα».

Τα ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 7η ΥΠΕ, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 52 ενώ η εικόνα που φτάνει από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων, που είναι επιφορτισμένος με την υποδοχή των αιτήσεων για συμμετοχή δημοτών στην επιχείρηση «Ελευθερία», είναι ότι τα «τσιμπήματα» στο εσωτερικό του ναού της Παναγίας το πρωινό της Δευτέρας ίσως τελικά ξεπεράσουν και τα 70.

«Φυσικά αν χρειαστεί θα παραταθεί ο χρόνος, δεν το συζητάμε. Ακόμα και αν κάποιος το αποφασίσει εκείνη τη στιγμή, θα υπάρχουν και παραπάνω δόσεις», σημειώνει η διοικητής της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία θα μεταβεί σήμερα στον χώρο, προκειμένου να εξακριβώσει ιδίοις όμμασι ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός και οτιδήποτε χρειάζεται για την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Η επιστημονική ομάδα που θα φέρει εις πέρας την πρωτόγνωρη αυτή αποστολή απαρτίζεται από τα μέλη της κινητής μονάδας, τον ιατρό της Α’ Παθολογικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Νίκο Παπανικολάου, την αναισθησιολόγο του ΠΑΓΝΗ Ελισάβετ Αστιρακάκη και τη νοσηλεύτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Χριστίνα Καραλή.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο βάρος αν συνυπολογίσει κανείς ότι λαμβάνει χώρα στην Κρήτη – όπου το σύστημα υγείας δέχθηκε ισχυρή πίεση από το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων που χρειάστηκαν νοσηλεία – και ειδικά στο Ηράκλειο που συνεχίζει να είναι από τις τελευταίες σε αριθμό πλήρως εμβολιασμένων περιοχές στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου είχε εμβολιαστεί μόνο το 46,3% ενώ σήμερα, έναν μήνα μετά, το ποσοστό έχει φτάσει μόλις στο 51,2%.

Με λίγα λόγια, ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστοι. Και ένας από τους βασικούς λόγους που στήνεται αυτή η επιχείρηση εμβολιασμού στην εκκλησία της Παναγίας είναι ακριβώς για να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ενορίες, κάτι το οποίο, όπως εξηγεί ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, ήδη συμβαίνει και, μάλιστα, φαίνεται πως η «νέα τάση» σπάει το φράγμα των εθνικών συνόρων: «Υπάρχει στην Κρήτη, ευτυχώς, ενδιαφέρον και από άλλους αλλά και στην Αυστραλία έμαθα ο κρητικός στην καταγωγή αρχιεπίσκοπος Μακάριος, θα κάνει το ίδιο στον Αγιο Γεώργιο στη Μελβούρνη, μιμούμενος το παράδειγμά μας».

Η αποστολή

Συζητώντας λίγο παραπάνω με τον πατέρα Ανδρέα, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δραστήριο άνθρωπο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρίσκεται εκεί που χτυπά ο παλμός της κοινωνίας.

Στα 72 του χρόνια, έχοντας τέσσερα παιδιά και περιμένοντας το έκτο εγγόνι του, όπως μας εκμυστηρεύεται με χαρά μικρού παιδιού, έχει περάσει από διάφορα «πόστα»: Μέχρι το 2010 ήταν καθηγητής θεολόγος στα λύκεια των Αρχάνων, υπήρξε συνδικαλιστής καθηγητών στο εκπαιδευτικό συμβούλιο, ενώ «για να είναι κοντά στους νέους που τον ενδιαφέρουν πολύ», διετέλεσε για 18 χρόνια διαιτητής σε αγώνες βόλεϊ.

Σήμερα είναι συνδικαλιστής των ιερέων στον τοπικό σύνδεσμο της Αρχιεπισκοπής και ταμίας στην Ενωση Εφημερίων Κρήτης. Ισως αυτή η στάση ζωής να μην αρέσει σε όσους έσπευσαν να τον καθυβρίσουν μέσω Facebook με την αιτιολογία ότι… «βεβηλώνεται ο ναός» λόγω της πρωτοβουλίας του.

«Τα αντιστρέφω όλα με ευχές αγάπης. Υπηρετώ τον Θεό της Αγάπης ο οποίος σταυρώθηκε για αυτούς και για εμένα και για εσάς και για όλο τον κόσμο. Ο Χριστός είπε αγάπη, όχι ύβρεις», σημειώνει με νηφαλιότητα και καταλήγει:

«Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον άνθρωπο, αυτή είναι η αποστολή μας και αυτό προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ να υπηρετώ. Τώρα αν κάνω λάθος ή όχι, θα το κρίνουν οι άνθρωποι και ο Θεός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024