Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σταφύλια - Αφυδατωμένοι οι καρποί στην Κορινθία

Σταφύλια – Αφυδατωμένοι οι καρποί στην Κορινθία

Μέτρα στήριξης ζητούν οι παραγωγοί στον Άσσο Κορινθίας.

Σημαντικές βλάβες λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των παραγωγών σταφυλιών της Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άσσου Κορινθίας, οι μεγάλες ζημιές ξεκίνησαν με τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου, όταν καλλιέργειες σταφυλιών ήταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών ή  σε προχωρημένο βλαστικό στάδιο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν προκάλεσαν γενική μείωση της παραγωγής και σε κάποια αγροκτήματα ολική καταστροφή.

Στην συνέχεια στην ήδη δύσκολη χρονιά ήρθε ο καύσωνας του Ιουνίου, που λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας (εγκαύματα στις ρόγες αλλά και σε ολόκληρα σταφύλια) και ων παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασε τους 40 C, υπήρξε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών. Οι καύσωνες του Αυγούστου ήρθαν να συμπληρώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

Η τελική συνέπεια στους καρπούς ήταν να αφυδατωθούν πλήρως λόγω του ισχυρότατου θερμικού σοκ και να καταστούν παντελώς ακατάλληλα για οποιαδήποτε εμπορική χρήση.

Μάλιστα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Α.Σ. Άσσου ζητεί, ειδικότερα:

  • Την ένταξη των επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού Κορινθίας στο πρόγραµµα ενισχύσεων de minimis βάσει του κανονισμού της Ε.Ε όπως συνέβη και στην Κρήτη
  • Την επίσπευση των αποτελεσμάτων των εκτιμήσεων για τις ζηµίες από τον παγετό και την άμεση πληρωμή προκαταβολών των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί
  • Την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.
  • Την προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής και την ενίσχυση ενεργητικών µμέτρων αντιμετώπισης των εντόνων καιρικών φαινομένων
  • Το άμεσο πάγωμα για τουλάχιστον 2 χρόνια όλων των δανειακών υποχρεώσεων και χωρίς επιβάρυνση επιπλέον τόκων προς τις τράπεζες
  • Την άμεση ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος.

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024