Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Purdue - Δικαστική απόφαση ξεπλένει με 4,5 δισ. τους θανάτους τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων

Purdue – Δικαστική απόφαση ξεπλένει με 4,5 δισ. τους θανάτους τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων

Με πάνω από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση σε 20 χρόνια στις ΗΠΑ, το τεράστιο σκάνδαλο Purdue χαρακτηριζόταν η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Αμερικανός δικαστής ενέκρινε χθες Τετάρτη το σχέδιο πτώχευσης που πρότεινε η φαρμακευτική βιομηχανία Purdue, το οποίο προβλέπει την καταβολή 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θύματα και θεσμούς που επλήγησαν από την κρίση των οπιοειδών και εγγυάται πρακτικά ασυλία στους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Σάκλερ.

Προστασία της οικογένειας

Το σχέδιο είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του 95% των πιστωτών της και 43 αμερικανικών πολιτειών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της φαρμακοβιομηχανίας.

Προβλέπει την εκκαθάριση της Purdue Pharma και τη δημιουργία στη θέση της νέου επιχειρηματικού σχήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται τραστ με αποστολή την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών.

Ορισμένες πολιτείες εξέφραζαν ως τον Ιούλιο ακόμη την αντίθεσή τους στο σχέδιο που υπέβαλε η Περντιού, εξαιτίας της νομικής προστασίας που προέβλεπε για τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ έναντι μελλοντικών διώξεων για τα πεπραγμένα της εταιρείας, πλην υποθέσεων στις οποίες αποδεικνύεται εσκεμμένη διάπραξη αδικήματος.

Θα ασκήσει έφεση

Ο εισαγγελέας της πολιτείας Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τις πτωχεύσεις.

Αλλες πολιτείες, που τηρούσαν εξαιρετικά επιθετική στάση έναντι της Περντιού και της οικογένειας των ιδιοκτητών τους, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη, αποδέχθηκαν στις αρχές Ιουλίου τις προτάσεις διαμεσολαβητή.

Αυτές προέβλεπαν ιδίως ότι τα μέλη της οικογένειας θα υποχρεωθούν να δώσουν στη δημοσιότητα «δεκάδες εκατομμύρια έγγραφα» που αποκαλύπτουν τα ντεσού αυτού του τεράστιου σκανδάλου – ιδίως τα μηνύματα που αντάλλασσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους συνηγόρους.

«Καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αποζημιώσει ποτέ τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έγιναν εξαρτημένοι και τις αναρίθμητες οικογένειες που έκανε κομμάτια αυτή η κρίση, όμως αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για να προληφθούν μελλοντικοί θάνατοι και ζημίες εξαιτίας της επιδημίας των οπιοειδών», τόνισε χθες Τετάρτη η Λετίσια Τζέιμς, εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Γνώριζαν

Η εξαιρετικά επιθετική προώθηση του αναλγητικού OxyContin από την Περντιού, με την ενεργή παρότρυνση της οικογένειας Σάκλερ παρότι τα μέλη της γνώριζαν πόσο εθιστικό ήταν, θεωρείται από πολλούς ο πυροκροτητής της κρίσης των οπιοειδών.

Με πάνω από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση σε 20 χρόνια στις ΗΠΑ, χαρακτηριζόταν η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024