Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυκλώνας Άιντα - Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφoρίας στη Νέα Ορλεάνη - Χωρίς ρεύμα η Λουιζιάνα

Κυκλώνας Άιντα – Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφoρίας στη Νέα Ορλεάνη – Χωρίς ρεύμα η Λουιζιάνα

Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Λατόγια Καντρέλ ανακοίνωσε χθες στο Twitter την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, όπου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες, Τρίτη, στη Νέα Ορλεάνη, δύο ημέρες αφού ο κυκλώνας Άιντα έπληξε τις ακτές της Λουιζιάνας στις ΗΠΑ, ακριβώς 16 χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.800 ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων, ενώ ένας άνδρας αγνοείται και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από έναν αλιγάτορα. Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στην Πρέριβιλ, ενώ ένας άλλος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να οδηγήσει μέσα στα νερά ενός χειμάρρου, 95 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης.

Εξάλλου μετά την υποχώρηση των υδάτων έχει αρχίσει να φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής κατά μήκος των αμερικανικών ακτών του Κόλπου του Μεξικού.

Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Λατόγια Καντρέλ ανακοίνωσε χθες στο Twitter την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, όπου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us που παρακολουθεί τις βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη Λουιζιάνα δεν έχουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα.

Η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Entergy ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι οι βλάβες ίσως αρχίσουν να αποκαθίστανται από σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα New Orleans Times- Picayne.

Αρχικά η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στα νοσοκομεία, πολλά από τα οποία είναι αντιμέτωπα με αύξηση των ασθενών με covid-19, και τα κέντρα επεξεργασίας υδάτων, επεσήμανε η εφημερίδα.

Περίπου 440.000 άνθρωποι στην πόλη Τζέφερσον Πάρις, νότια της Νέας Ορλεάνης, ενδέχεται να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μήνα ή και περισσότερο, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων του Άιντα έπεσαν οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Ντιάνο Μπονάνο.

«Η ζημιά που προκλήθηκε λόγω των ανέμων είναι χειρότερη από αυτή που είχε προκαλέσει η Κατρίνα», σχολίασε ο Μπονάνο.

Στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της Λουιζιάνας και το Μισισίπι η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τους κατοίκους.

«Όλοι επιθυμούμε κλιματισμό (…) Ακόμη κι αν διαθέτετε γεννήτρια, έπειτα από τόσες ημέρες δεν αποδίδει πια», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος» με τις εκτιμήσεις ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να μην αποκατασταθεί παρά έπειτα από 30 ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν νωρίτερα το έργο τους.

Ακόμη και οι γεννήτριες είναι επικίνδυνες. Εννέα άνθρωποι στην πόλη Σεντ Τάμανι Πάρις, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο νότια της Νέας Ορλεάνης επλήγησαν περισσότερο από τον Άιντα. Το νερό έχει πλέον υποχωρήσει από την περιοχή προς το Πορτ Φουρσόν, το πιο νότιο λιμάνι της Λουιζιάνας, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Το Πορτ Φουρσόν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με κάποιους δρόμους να παραμένουν κλειστοί και τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν εβδομάδες για να καθαρίσουν.

Στο μεταξύ στο Μισισίπι, όπου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές λόγω του Άιντα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν – εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση—μετά την κατάρρευση ενός δρόμου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αντικυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπίλι Νάνγκεσερ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Τώρα ο Άιντα έχει υποβαθμιστεί σε τροπική ύφεση και κατευθύνεται βορειοανατολικά, απειλώντας το Τενεσί και το Οχάιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024