Γερμανία – Οι εταιρείες δεν μπορούν να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν
Οι εταιρείες στη Γερμανία δεν θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, αν και ενδέχεται να υπάρξει κάποια διευθέτηση για συγκεκριμένους τομείς, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ.
Σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς υψηλού κινδύνου– όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι—έχει καταστεί υποχρεωτικός, ενώ μερικές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί κατά της covid-19.
Όμως η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για την υγεία του προσωπικού τους.
Οι γερμανικές εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους επιτραπεί να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19. Σχεδόν το 61% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως ανοσοποιημένο και το 65% έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, με το Βερολίνο να προσπαθεί να πείσει και άλλους να εμβολιαστούν.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν.
Ο Χάιλ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι κατανοεί πως και μερικοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να μάθουν την εμβολιαστική κατάσταση των συναδέλφων τους, όμως βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες.
«Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτού του είδους τα στοιχεία σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Ο Χάιλ σχολίασε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις για τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, για παράδειγμα.
Ήδη έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, με το προσωπικό και τους πελάτες να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Ο Χάιλ εξήγησε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου, όμως τη σχετική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442