Ελπίζοντας σε μια εύκολη θεραπεία για την Covid-19, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί έσπευσαν να αγοράσουν το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη, ακόμα και σε σκευάσματα που προορίζονται για αγελάδες και άλογα. Και όπως φοβούνταν οι Αρχές, η έκρηξη στις πωλήσεις οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων δηλητηρίασης.

Περισσότερες από 88.000 συνταγές για ιβερμεκτίνη εκτελέστηκαν στα φαρμακεία των ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουλίου, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο αριθμός είναι 24 φορές μεγαλύτερος από τη μέση εβδομαδιαία κατανάλωση πριν από την πανδημία.

Παρόλο που οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που δικαιολογούν τη χρήση ιβερμεκτίνης κατά του κοροναϊού, ορισμένοι πολιτικοί, όπως οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ραντ Πολ και Ρον Τζόνσον, επιμένουν να προωθούν το φάρμακο ως θεραπεία.

Η ζήτηση έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε τα CDC και η FDA έχουν εκδώσει προειδοποίηση για κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από την κατάχρηση ιβερμεκτίνης, ειδικά αν πρόκειται για σκευάσματα κτηνιατρικής χρήσης που περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τον Ιούλιο, οι κλήσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων για περιστατικά που αφορούσαν την ιβερμεκτίνη αυξήθηκαν κατά πέντε φορές σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, αναφέρουν τα CDC.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πολίτες πήραν από το στόμα σκευάσματα για δερματολογική χρήση, ενώ άλλοι κατάπιαν τεράστιες δόσεις που κανονικά προορίζονται για μεγάλα ζώα όπως τα εκτρεφόμενα βοοειδή.

Υπόταση, μειωμένη συνείδηση, σύγχυση, παραισθήσεις, σπασμοί, κώμα και θάνατος είναι μερικές από τις πιθανές παρενέργειες.

Σε μια περίπτωση που παραθέτουν ως παράδειγμα τα CDC, ενήλικας ήπιε ενέσιμο σκεύασμα για βοοειδή ως πρόληψη για την Covid-19. Εμφάνισε σύγχυση, ζάλη, παραισθήσεις και ταχύπνοια και νοσηλεύτηκε για εννέα μέρες.

Σύμφωνα με το Insider, στην πολιτεία του Μισισίπι οι κλήσεις για δηλητηρίαση από ιβερμεκτίνη αντιστοιχούν στο 70% των κλήσεων σε κέντρα δηλητηρίασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση μόνο για την αντιμετώπιση παρασίτων όπως οι ψείρες και ορισμένα σκουλήκια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr