Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομεία - Οι αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς δυναμιτίζουν το κλίμα στο ΕΣΥ

Νοσοκομεία – Οι αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς δυναμιτίζουν το κλίμα στο ΕΣΥ

Χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τίθενται σε αναστολή εργασίας και το ΕΣΥ κινδυνεύει να μείνει ανοχύρωτο μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Λήγει η προθεσμία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας που σε κάθε τόνο τις προηγούμενες μέρες υπογράμμιζε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Έτσι, 8.000 με 10.000 υγειονομικούς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ θα απουσιάζουν από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής στη Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ για μήνα Αύγουστο είναι πρωτόγνωρη.

«Εδώ και 15 ημέρες είπα ότι ξυπνάει ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος. Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι καλυμένες. Τα περιστατικά με τη Δέλτα παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επιδείνωση. Κανείς αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος, είναι όλοι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς ογκολόγο από αύριο η Λέσβος – Πού θα υπάρξουν τα περισσότερα κενά

Η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιεί ότι πολλά κενά θα υπάρξουν σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Λέσβου κ.α., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από αύριο βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική, με τα προβλήματα που μια τέτοια αντικατάσταση έχει, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών με τις αναστολές των άλλων εργαζομένων.

Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και στην Πάτρα, καθώς 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υποσκάπτει την ασφαλή λειτουργία τους από την επόμενη μέρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών – Επικουρικό προσωπικό, μετακινήσεις, σύμπραξη με ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση από τη μεριά της διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των αδειών όλων των υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη δείχνει ότι θα υπάρξουν κενά στη λειτουργία που καλείται να αντιμετωπίσει. Το γεγονός της αναστολής αδειών και για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς που από την αρχή της πανδημίας δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εργαζομένους που μιλούν για τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά, μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις.

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης θα ανοίξει αύριο και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του προσωπικού στα νοσοκομεία θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που τα κενά θα υπάρχουν. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανησυχία για το πόσοι θα είναι αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν για λίγους μήνες στο ΕΣΥ τη στιγμή που φουντώνει ο πόλεμος με την πανδημία.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, πέρα από το ότι αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα στον χώρο της υγείας αλλά και για την αντιπολίτευση – που κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ -, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει αυτή η σύμπραξη, εάν έχει συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας και με ποιους όρους, και το κυριότερο εάν μπορεί αυτή η συνεργασία να ισχύσει αποτελεσματικά από αύριο που θα υπάρξουν τα κενά.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα – Δεν υποβάλουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε οι εμβολιασμένοι

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Προειδοποιούν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους (σ.σ. εμβολιασμού), τονίζοντας ότι «απειλές διοικητών, ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν εμβολιαστεί αν δεν το καταθέσουν, θα πέσουν στο κενό».

Και η ΠΟΕΔΗΝ έχει πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία καλώντας τους εμβολιασμένους εργαζόμενους να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους προκειμένου να μην περάσει ο διαχωρισμός, και να μην επιτρέψουν τις διαθεσιμότητες.

Αύριο, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οργανώνονται συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις πύλες των νοσοκομείων στις 7πμ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι «με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00».

«Στα βαθιά» ο Θάνος Πλεύρης

Ο Θάνος Πλεύρης ανέλαβε σήμερα το υπουργείο Υγείας και θα έχει να αντιμετωπίσει με το καλημέρα την «καυτή πατάτα» των αναστολών.

«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η αντιπολίτευση από την άλλη βλέπει στην υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη την επιλογή της κυβέρνησης να σκληρύνει τη γραμμή της στο ΕΣΥ, προωθώντας ιδιωτικοποιήσεις.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξάνθος, ανέφερε ότι η επιλογή αυτή δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να «προχωρήσει στην αιχμή της πανδημίας σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό», ενώ προσθέτει ότι «τον τόνο στο χώρο της δημόσιας υγείας θα δίνει η ακροδεξιά και η πολιτική μισαλλοδοξία αντί των κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων».

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024