Σε νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για το Politic.gr, φαίνεται ότι η υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε οι πολίτες για τα περιοριστικά μέτρα και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Προβάδισμα 12,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Politic.gr, σε δείγμα 1325 ατόμων σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, διακρίνεται μία υποχώρηση της κυβέρνησης στα ποσοστά της μετά τις πυρκαγιές, που ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί οριστικό ρήγμα στη σχέση της ΝΔ με τους ψηφοφόρους της.

Στην αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021, αμέσως μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, η ΝΔ προηγούνταν με διαφορά 14,6 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ (36,7% ΝΔ- 22,1% ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που δείχνει ότι συγκριτικά με 4 μήνες πριν η διαφορά υποχώρησε περίπου 2 μονάδες.

Πρόθεση ψήφου

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 35,2% των ερωτηθέντων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σταθερά στο 22,5%, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική κάμψη. Από εκεί και πέρα το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3,8%.

Ένα στοιχείο το οποίο χρήζει μελέτης από τα κομματικά επιτελεία είναι το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το «άλλο κόμμα», αφού στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, εσείς πιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 11,2% απαντά «άλλο», γεγονός που αφενός το κατατάσσει στην τρίτη θέση. Όσον αφορά στους αναποφάσιστους κυμαίνονται στο 10,3%, εξακολουθώντας να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη και μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας. Ναι μεν οι πυρκαγιές δεν επηρέασαν σημαντικά την εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Αυτό αποτυπώνεται στο 51% που πιστεύει ότι η χώρα κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση», ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο απαντώντας ότι η Ελλάδα πορεύεται «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Διαχείριση πυρκαγιών

Στα επιμέρους ζητήματα της επικαιρότητας, στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, ποιες από τις δυο κυβερνήσεις διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές», το 50% (δηλαδή 1 στους 2) απάντησε «καμία από τις δυο», με το 38% να αποδίδει τα εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση και μόλις το 12% σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.


Στον αντίποδα η ΝΔ παίρνει καλό βαθμό στην ταχύτητα λήψη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, αφού το 53% την αξιολογεί θετικά, ενώ αρνητικά το 44% και ένα ποσοστό 3% δεν απαντά.


Όσον αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο σημερινός πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, μιας και στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, ποιόν από τους δυο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου εμπιστεύεται το 43% των ερωτηθέντων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 25%.


Την ίδια στιγμή υψηλό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων (32%) που απάντησαν «κανένας»

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες αναφορικά με την πορεία της χώρας εάν στο τιμόνι της βρισκόταν σήμερα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 21% απάντησε «καλύτερα», το 26% σχολίασε «το ίδιο», ενώ το 50% απάντησε εμφατικά «χειρότερα».

Μέτρα εμβολιασμού και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μείζον ζήτημα που βοηθά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων είναι και αυτό της διαχείρισης της πανδημίας. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιβολή περιοριστικών μέτρων (πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, εστίασης, διασκέδασης, καταστημάτων κλπ) στους ανεμβολίαστους», το συντριπτικό 64% συντάσσεται απόλυτα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ διαφωνεί το 36%.


Την ίδια στιγμή, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται το 56% και κατά το 42%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστούμε την επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας.


Τέλος, σχετικά με την πορεία της οικονομίας το 68% δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξο, ενώ «πολύ» απαντά μόλις το 31%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr