Στις αρχές της δεκαετίας του 1830, ο Katsushika Hokusai δημιούργησε τις «36 Όψεις του Φούτζι Γιάμα», έργα τα οποία έγιναν στη συνέχεια μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες που γέννησε η Ιαπωνία.

Η επιρροή τους είναι απροσμέτρητη και 190 χρόνια αργότερα εξακολουθούν να εμπνέουν. Ο με έδρα το Λονδίνο εικονογράφος Eduard Luper μεγάλωσε στρέφοντας συχνά το βλέμμα του σε ένα από τα τοπόσημα της βρετανικής πρωτεύουσας, τον BT Tower.

Και η αγάπη του για τις ιαπωνικές γκραβούρες τον οδήγησε να αποτίσει φόρο τιμής στον καλλιτεχνικό ήρωά του, τον Hokusai. «Το Λονδίνο είναι το Έντο μου (η παλαιά ονομασία της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας)» δηλώνει ο Luper. «Κι αν δεν έχω ένα Φούτζι Γιάμα (σ.σ. όρος Φούτζι), έχω τον BT Tower» τονίζει.

Με παρόμοιο εν πολλοίς τρόπο που ο Hokusai δίνει τις «Όψεις του Φούτζι Γιάμα», οι γκραβούρες του Luper παρουσιάζουν τον BT Tower από διαφορετικές οπτικές γωνίες, σε διαφορετικές εποχές και καιρικές συνθήκες. Η προσοχή που δίνει στις λεπτομέρειες και η καλλιτεχνική του απόδοση τις ανάγουν σε μια επιδέξια έκφραση λατρείας στην πόλη του Λονδίνου. «Ο BT Tower έγινε για μένα σημείο σταθερότητας. Σαν φάρος. Η ζωή μου μοιάζει να περιστρέφεται με κάποιον τρόπο γύρω από αυτόν. Σε μεγάλο βαθμό όπως το Φούτζι Γιάμα ήταν για τον καλλιτέχνη Katsushika Hokusai» εξομολογείται.

Στον λογαριασμό του Edward Luper στο Instagram, όσες και όσοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να δουν τις «36 Όψεις του BT Tower».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr