Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρασίνισαν οι δείκτες της Wall Street

Πρασίνισαν οι δείκτες της Wall Street

Ο πρόεδρος της FED Tζέρομ Πάουελ προετοίμασε τις αγορές για την απόσυρση του προγράμματος νομισματικής στήριξης λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει το tapering μέχρι το τέλος του χρόνου

Ανοδικά έκλεισε η Wall Street σήμερα Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος της FED Tζέρομ Πάουελ προετοίμασε τις αγορές για την απόσυρση του προγράμματος νομισματικής στήριξης λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει το tapering μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 242,68 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,6% και έκλεισε στις 35.455,80 μονάδες, ο S&P500 σημείωσε άνοδο 0,8% και έκλεισε με νέο ρεκόρ στις 4.509,37 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,2% στις 15.129,50 μονάδες.

Οι τρεις σημαντικότεροι δείκτες κλείνουν την εβδομάδα στο πράσινο. Ο δείκτης Dow ενισχύεται κατά 0,96% σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 1,52% και ο Nasdaq 2,82%.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η οποία κινήθηκε ανοδικά μέσα στην εβδομάδα, υποχώρησε ελαφρά, καθώς ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του tapering.

«Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σήμα και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων» επεσήμανε, εξηγώντας ότι για να προηγηθεί μια τέτοια απόφαση το συμβούλιο θα πρέπει να έχει «πραγματοποιήσει μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή έρευνα» των δεδομένων.

Ο 68χρονος τραπεζίτης αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να θεωρεί πως η τωρινή άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και πως σταδιακά ο δείκτης θα αρχίσει να υποχωρεί πιο κοντά στο όριο του 2%.

Oι επενδυτές επέλεξαν να σταθούν στην ενθαρρυντική επισήμανση του κυρίου Πάουελ ότι δεν διαφαίνεται αύξηση των επιτοκίων στον ορίζοντα, καθώς η αγορά ανησυχούσε ότι με το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, περίπου την ερχόμενη άνοιξη, θα ακολουθούσε η έναρξη της συζήτησης για την άνοδο των επιτοκίων.

Ποιες μετοχές ενισχύθηκαν

Οι μετοχές  του κλάδου της ενέργειας οδήγησαν ανοδικά τον S&P. Η Occidental Petroleum σημείωσε άνοδο 7%, η Cimarex Energy 6,5%  και η APA Corp 5,9% .

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου σήμερα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI ενισχύεται κατά 1,93% στα 68,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent «καλπάζει» πάνω κι από τα 72 δολάρια, στα 72,56 με αύξηση κατά 2,10%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, τα κέρδη του Brent ξεπερνούν το 11%, ποσοστό που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020. Αντιστοίχως, το αμερικανικό αργό οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 10%, ήτοι η ισχυρότερη άνοδος από τον Ιούνιο του 2020.

Θεαματική άνοδο της τάξεως του 4,54% στα 4,375 δολάρια καταγράφει και το φυσικό αέριο.

Οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκαν με τη μετοχή της Ford και της General Motors να σημειώνουν άνοδο της τάξης του3% και 2% αντίστοιχα. Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορέων, των κρουαζιερόπλοιων και των ξενοδοχείων, κινήθηκαν ανοδικά. 

Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά του χρυσού με τα  κέρδη να ξεπερνούν το 1,40% με η τιμή να «σκαρφαλώνει» για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων, στα 1.820 δολάρια την ουγγιά.

Πρόκειται για υψηλό σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων που μεταφράζεται σε κέρδη της τάξεως του 4,3% για τη χρονιά.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών, μετά την επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο ότι στις εκρήξεις  που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκοτώθηκαν 12 αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 18. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως θα  κυνηγήσει τους ηγέτες του ISIS  που ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024