Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Τέλος οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ για την Ισπανία

Αφγανιστάν – Τέλος οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ για την Ισπανία

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πήγες απομακρύνθηκε όλο το διπλωματικό προσωπικό από τη χώρα και 81 Ισπανοί πολίτες.

Στο Ντουμπάι αφίχθησαν σήμερα, Παρασκευή 27 Αυγούστου, οι τελευταίοι Ισπανοί διπλωμάτες από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη Μαδρίτη.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ισπανία ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ έπειτα από την άφιξη των δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «El Pais» έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι από την πρωτεύουσα του Αγφανιστάν. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας, δεν έχει σχολιάσει για την ώρα κάτι.

Βρετανία και Καναδάς έχουν επίσης απομακρύνει τους πολίτες τους

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πολίτες χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν. «Το μεγαλύτερο μέρος τους, σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα» δήλωσε στο Sky News και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Οι καναδικές δυνάμεις από την μεριά τους σταμάτησαν τις προσπάθειες να απομακρύνουν πολίτες τους και Αφγανούς νωρίτερα χθες, πριν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, αλλά και πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Ο μεταβατικός επικεφαλής του καναδικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γουέιν Άιρ, είχε δηλώσει πως «μείναμε στο Αφγανιστάν όσο περισσότερο μπορούσαμε, μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μείνει περισσότερο και να τους είχαμε σώσει όλους. Το ότι δεν μπορέσαμε είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά οι συνθήκες επί του εδάφους επιδεινώθηκαν ραγδαία».

Και προσέθεσε πως η αποστολή απομάκρυνσης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αντιμετώπισε «σημαντικές και δυναμικές» απειλές. «Καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, υπήρχαν φήμες για πολλές επικείμενες επιθέσεις», έλεγε νωρίτερα, χωρίς να φαντάζεται ότι λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθούσαν οι βομβιστικές επίθεσεις.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024