Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Οι κορυφαίοι αριθμοί και τα σπουδαιότερα στοιχεία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Από τους τηλεθεατές, ελλείψει θεατών λόγω covid-19, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν (23/7-8/8), έως τις εγκαταστάσεις, τα αθλήματα, τις κατηγορίες, τα μετάλλια, αυτοί είναι οι αριθμοί και τα σπουδαιότερα στοιχεία που σχετίζονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι αρχίζουν την Τρίτη (24/8), μετά από καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας, και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου:

4.400 αθλητές: Περίπου 4.400 αθλητές από σχεδόν 160 χώρες θα βρεθούν στην Ιαπωνία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με 12.000 άτομα προσωπικό, αξιωματούχους και δημοσιογράφους να συμμετέχουν επίσης στην 13ήμερη διοργάνωση.

Όπως και οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα ελέγχονται καθημερινά για την covid-19 και θα τους απαγορεύεται να βρίσκονται σε χώρους πέρα από τα καταλύματα ή τα αγωνίσματά τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 88% όσων βρίσκονται στο Παραολυμπιακό Χωριό είναι εμβολιασμένοι.

Το Τόκιο είναι η μόνη πόλη που φιλοξένησε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, 378 αθλητές αγωνίστηκαν σε εννέα αθλήματα σε έξι εγκαταστάσεις.

22 αθλήματα: Από την τοξοβολία μέχρι το τένις με αμαξίδιο, θα είναι συνολικά 22 αθλήματα, με δύο νέα φέτος, το ταεκβοντό και το μπάντμιντον. Για καθένα από τα 539 αγωνίσματα, ένα σύνθετο σύστημα ταξινόμησης ομαδοποιεί τους αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ανάλογα με το πώς η αναπηρία τους επηρεάζει την απόδοσή τους.

Ενώ τα περισσότερα αθλήματα έχουν ολυμπιακό ισοδύναμο, δύο δεν έχουν: το γκολμπολ, το οποίο είναι ένα ομαδικό άθλημα για αθλητές με προβλήματα όρασης, και το μπότσια, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι κατηγορίες: Οργανώνονται γύρω από 10 τύπους σωματικής, οπτικής και πνευματικής εξασθένησης που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC).

Οκτώ από αυτές είναι σωματικές, όπως διαταραχή -μείωση- της μυϊκής δύναμης ή ακούσιες κινήσεις που προκαλούνται από καταστάσεις όπως εγκεφαλική παράλυση ή κάκωση νωτιαίου μυελού.

Επίσης στον κατάλογο περιλαμβάνονται η μυϊκή ένταση, το μικρό ανάστημα και η μερική ή ολική απουσία ενός άκρου από τη γέννηση ή ως συνέπεια τραύματος ή ασθένειας.

Οι εγκαταστάσεις: Οι Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι από το Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι το ιστορικό «Nippon Budokan» και το «Tokyo Aquatics Centre».

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές, ενώ οι αγώνες ποδηλασίας θα πραγματοποιηθούν σε δύο εγκαταστάσεις κοντά στο όρος Φούτζι στη Σιζουόκα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπως το «Ariake Gymnastics Centre», το οποίο θα φιλοξενήσει το μπότσια.

Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές: Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κυρίως σε άδεια γήπεδα, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω covid-19, αλλά οι διοργανωτές ελπίζουν να προσεγγίσουν ένα τεράστιο τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι θα προσεγγίσουμε περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω τηλεόρασης» δήλωσε ο επικεφαλής της IPC, Άντριου Πάρσονς, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το ρεκόρ είναι 4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές που συντονίστηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εν συγκρίσει με τα 3,8 δισεκατομμύρια που παρακολούθησαν το Λονδίνο 2012, σύμφωνα με την IPC.

Φέτος θα παρέχεται δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη σε 49 περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική, για να αυξηθεί το παγκόσμιο κοινό των Αγώνων και να αντιμετωπιστεί το στίγμα των ατόμων με αναπηρία.

5.000 μετάλλια: Περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια έχουν κατασκευαστεί για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τις λέξεις «Τόκιο 2020» γραμμένες με κώδικα μπράιγ. Όπως και τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μέταλλα που εξάγονται από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης από ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Η Κίνα είναι στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων σε όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 2004.

Η Ελλάδα: Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές.

Οι Έλληνες αθλητές πανηγύρισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής αποστολή, με 137 αθλητές.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024