Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - «Περικυκλώσαμε την κοιλάδα του Παντσίρ» λένε οι Ταλιμπάν - Επιθυμούν διάλογο

Αφγανιστάν – «Περικυκλώσαμε την κοιλάδα του Παντσίρ» λένε οι Ταλιμπάν – Επιθυμούν διάλογο

Οι Ταλιμπάν και οι μαχητές που έχουν συγκεντρωθεί στην κοιλάδα του Παντσίρ στο Αφγανιστάν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσα από τοποθετήσεις σε διεθνή ΜΜΕ.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της αυοτανακηρυχθείσας αντίστασης στο Παντσίρ, μια επαρχία βορειοανατολικά της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, λέγοντας ωστόσο ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Παντσίρ, όπου ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, κατέφυγε και κήρυξε την αντίσταση στους νέους αφέντες της χώρας.

«Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Παντσίρ» το οποίο έχουν περικυκλώσει, δήλωσε στο Twitter εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς του «προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά.

Χθες Κυριακή, λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως «εκατοντάδες» μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Παντσίρ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης αρνούνταν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Τι απαντούν οι μαχητές του Παντσίρ στους Ταλιμπάν

Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους εκπροσώπους των μαχητών του Παντσίρ, ο Αλί Ναζάρι από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), είπε ότι οι ίδιοι «επιδιώκουν ειρήνη και διαπραγματεύσεις πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε πόλεμος και σύγκρουση».

Ο ίδιος είπε στο BBC ότι έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μαχητές στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του διοικητή Αχμάντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα. Τόνισε, όμως, ότι αν δεν υπάρξουν ειλικρινείς συζητήσεις, είναι «έτοιμοι για την αντίσταση».

Η κληρονομιά αντίστασης του Παντσίρ

Η αντίσταση ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες στο Παντσίρ, ενώ οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την υπόλοιπη χώρα, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), υπό την ηγεσία του Άχμαντ Μασούντ και του Αμρουλάχ Σάλεχ. Το Παντσίρ είναι γνωστό από μακρού χρόνου ως προπύργιο δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Ο Αλί Ναζάρι, το Σαββατοκύριακο είχε δηλώσει στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για «μία σύγκρουση μακράς διαρκείας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται «την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους».

Μία εβδομάδα αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις συζητήσεις με προσωπικότητες του Αφγανιστάν, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία λένε πως θέλουν να ανοίξουν και σε άλλες παρατάξεις.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024