Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία - Διπλασιάστηκαν φέτος οι αφίξεις μεταναστών

Ιταλία – Διπλασιάστηκαν φέτος οι αφίξεις μεταναστών

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι αφίξεις μεταναστών διπλασιάστηκαν το 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Νέο ναυάγιο πλεούμενου δυτικά της Σικελίας.

Βούτηξαν στην θάλασσα μόλις διέκριναν την ακτή. Ένας μετανάστης έχασε την ζωή του, ενώ η ιταλική οικονομική αστυνομία και οι καραμπινιέροι κατάφεραν να σώσουν πέντε ανθρώπους.

Συνέβη στα ανοικτά του μικρού νησιού Λέβαντσο νότια του Τράπανι της Σικελίας.

Οι μετανάστες είχαν σαλπάρει από την Τυνησία και οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν μόλις το επιχειρησιακό κέντρο της ιταλικής ακτοφυλακής έλαβε κλήση για βοήθεια, από ένας απ’ τους ναυαγούς. Παράλληλα, οι καραμπινιέροι εντόπισαν στο νησί του Λέβαντσο, άλλους 17 Τυνήσιους που είχαν καταφέρει να φτάσουν στην ακτή.

Φέτος, στην Ιταλία καταγράφηκε νέα έκρηξη αφίξεων: Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, έφτασαν στην χώρα 35.034 μετανάστες και πρόσφυγες.  Πέρυσι κατά την αντίστοιχη περίοδο οι αφίξεις σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ήταν 17.160. Το 2019 δεν είχαν ξεπεράσει τις 4.580.

«Η Ιταλία δεν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης»

O γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι συμμετέχει με το κόμμα του στην κυβέρνηση Ντράγκι αλλά κατηγορεί την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε για λάθος χειρισμούς και επιμένει ότι «η Ιταλία δεν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης».

«Oι αφίξεις έχουν όντως αυξηθεί. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την όλη διεθνή πραγματικότητα, η οποία  αλλάζει συνεχώς, όπως συνέβη τις ημέρες αυτές  με το Αφγανιστάν», απαντά η Λαμορτζέζε.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία χαίρει μιας ευρύτατης πολιτικής στήριξης, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και το  προσφυγικό.

«Είναι η αχίλλειος πτέρνα του κυβερνητικού συνασπισμού διότι τα διάφορα κόμματα δεν μπορούν να βρουν μια κοινή θέση και η Ευρώπη δεν καταφέρνει να μοιράσει βάρη και ευθύνες», σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica. H κατάσταση, όμως, είναι ακόμη διαχειρίσιμη λόγω των όλο και νέων προβλημάτων που θέτει, καθημερινά, η πανδημία κορονοϊού.

Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν τέλος στις μέχρι τώρα αντιδράσεις των Ιταλών υπερισχύει η αλληλεγγύη και η λύπη για τα όσα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ο λαός του. Πολλοί ανησυχούν όμως ότι σχετικά σύντομα μπορεί να αυξηθούν -και πάλι- οι μεταναστευτικές ροές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024