Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κλιματική κρίση απειλεί 1 δισεκατομμύριο παιδιά

Η κλιματική κρίση απειλεί 1 δισεκατομμύριο παιδιά

Τι δείχνει ο πρώτος δείκτης αξιολόγησης του κινδύνου για το κλίμα που επικεντρώνεται στα παιδιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ο πρώτος δείκτης αξιολόγησης του κινδύνου για το κλίμα που επικεντρώνεται στα παιδιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτει την κλίμακα ευπάθειας των νέων σε γεγονότα όπως κυκλώνες, καύσωνα ή πλημμύρες και την έλλειψη βασικών υπηρεσιών που θα τους βοηθήσουν.

Σύμφωνα με την Unicef, περισσότερα από τα μισά παιδιά του πλανήτη ζουν στις 33 χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική κρίση, θέτοντας ένα δισεκατομμύριο από αυτά σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο»

Συγκλονίζουν τα στοιχεία

Στην πρώτη της ανάλυση για τον κίνδυνο του κλίματος που επικεντρώνεται στα παιδιά, η Unicef παρουσίασε σήμερα μια κατάταξη των χωρών παγκοσμίως με βάση την έκθεση των παιδιών σε κλιματικά και περιβαλλοντικά γεγονότα, την ευπάθειά τους σε αυτά τα γεγονότα και την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες – και τα αποτελέσματα είναι σκληρά.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο διατρέχουν «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» έκθεσης σε κλιματικά γεγονότα όπως κυκλώνες, καύσωνες ή πλημμύρες και ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτά τα γεγονότα λόγω των κακών βασικών υπηρεσιών, όπως το νερό, η αποχέτευση και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα παιδιά που ζουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Νιγηρία, τη Γουινέα και τη Γουινέα-Μπισάου κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, διαπιστώνει η έκθεση.

Η κλιματική αλλαγή είναι βαθιά άνιση

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια αποσύνδεση μεταξύ του τόπου που δημιουργούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και εκεί όπου τα παιδιά υφίστανται τις πιο σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις.

Οι 33 χώρες «εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» εκπέμπουν συλλογικά μόλις το 9 % των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αντίθετα, οι 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αντιπροσωπεύουν συλλογικά σχεδόν το 70 % των παγκόσμιων εκπομπών. Μόνο μία από αυτές τις χώρες κατατάσσεται ως «εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» στον δείκτη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι βαθιά άνιση. Ενώ κανένα παιδί δεν ευθύνεται για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, θα πληρώσει το υψηλότερο κόστος. Τα παιδιά από τις λιγότερο υπεύθυνες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από όλα », δήλωσε η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

«Τα κλιματικά και περιβαλλοντικά σοκ υπονομεύουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων των παιδιών, από την πρόσβαση στον καθαρό αέρα, τα τρόφιμα και το ασφαλές νερό. Στην εκπαίδευση, τη στέγαση, την ελευθερία, ακόμη και το δικαίωμά τους να επιβιώσουν. Σχεδόν η ζωή κανενός παιδιού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη»

O Παιδικός Δείκτης Κινδύνου για το Κλίμα (CCRI) αποκαλύπτει:

  • 240 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε παράκτιες πλημμύρες
  • 330 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στις πλημμύρες των ποταμών
  • 400 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε κυκλώνες
  • 600 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε μεταδοτικές ασθένειες
  • 815 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στη μόλυνση με μόλυβδο
  • 820 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε καύσωνα
  • 920 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε λειψυδρία
  • 1 δισεκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο Παιδικός Δείκτης Κλιματικού Κινδύνου

Ο Παιδικός Δείκτης Κλιματικού Κινδύνου μέτρησε επίσης πόσα παιδιά εκτέθηκαν σε πλημμύρες, κυκλώνες, ασθένειες, μόλυβδο και ατμοσφαιρική ρύπανση, καύσωνα και έλλειψη νερού και διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει από έναν από αυτούς τους κινδύνους.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους, που σημαίνει ότι ένα στα τρία παιδιά ζει σε περιοχές όπου μπορεί να προκύψουν τουλάχιστον τέσσερις από τους κινδύνους και ένα στα επτά ζει σε μέρη που επηρεάζονται από τουλάχιστον πέντε κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση.

Άμεση δράση

Η Unicef ​​προέτρεψε τον κόσμο να δράσει γρήγορα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να δώσει προτεραιότητα σε ενέργειες για την προστασία των παιδιών από τις χειρότερες επιπτώσεις της.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επενδύσουν σε δράσεις για την ανθεκτικότητα του κλίματος για τα παιδιά, να συμπεριλάβουν τα παιδιά στις κλιματικές αποφάσεις και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να τα προετοιμάσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε.

Επιπλέον, κάλεσε τις χώρες να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές τους έως το 2030 και να επενδύσουν σε μια «πράσινη ανάκαμψη» από την πανδημία του Covid-19.

«Η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες, όπως το νερό και η αποχέτευση, η υγεία και η εκπαίδευση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά τους να επιβιώσουν από αυτούς τους κλιματικούς κινδύνους», πρόσθεσε η Fore.

«Η Unicef ​​παροτρύνει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ακούσουν τα παιδιά και να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες που τα προστατεύουν από επιπτώσεις, ενώ επιταχύνουν τις εργασίες για τη δραματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Η έντονη προειδοποίηση έρχεται στον απόηχο της πιο ολοκληρωμένης μέχρι σήμερα αξιολόγησης της κατάστασης του κλίματος του πλανήτη, η οποία εκπονήθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο στο IPCC.

Η έκθεση του οργανισμού του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι κάθε περιοχή στη Γη έχει ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και ότι ορισμένες κλιμακούμενες επιπτώσεις είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024