Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «σχέδιο διακυβέρνησης»

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «σχέδιο διακυβέρνησης»

Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων", δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος αυτός.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Συνεχίζεται το χάος στη χώρα

Οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν για αμνηστία, δικαιώματα των γυναικών και «ασφαλές πέρασμα» για το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν φαίνεται να υλοποιούνται καθώς πολλές είναι οι αναφορές για ξυλοδαρμούς γυναικών και παιδιών, ενώ σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε δύο πόλεις οι ισλαμιστές απάντησαν με σφαίρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Πυρ άνοιξαν και εναντίον των συγκεντρωμένων έξω από το αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι «πυροβολούμε στον αέρα για να διαλυθεί το πλήθος, δεν έχουμε σκοπό να ρίξουμε στο ψαχνό».

Με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν όλη τη χώρα, η μοναδική έξοδος από το Αφγανιστάν είναι το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν για «ασφαλές πέρασμα» για όσους θέλουν να φθάσουν εκεί, όμως υπάρχουν πολλές αναφορές για βίαια επεισόδια στα σημεία ελέγχου.

Γυναίκες και παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από ένα τέτοιο σημείο, καθώς μάρτυρες περιγράφουν ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν έγγραφα και διώχνουν βίαια ανθρώπους ώστε να μη φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Οι Ταλιμπάν αντιμετώπισαν και τις πρώτες αντιδράσεις, με διαδηλώσεις να ξεσπούν σε τουλάχιστον δύο πόλεις την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στη βορειοανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με τους ένοπλους να πυροβολούν στο πλήθος και να ξυλοκοπούν διαδηλωτές και δημοσιογράφους.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη, που αποτελεί εμπορικό κόμβο κοντά στο κύριο μεθοριακό πέρασμα στο Πακιστάν, μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα χωρίς μάχη, αφότου έκλεισαν συμφωνία με τους τοπικούς ηγέτες. Στην πόλη έφθασε μεγάλος αριθμός μαχητών που τώρα περιπολούν στους δρόμους, στη θέση των αστυνομικών που έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Παρά τον κίνδυνο, εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στον κεντρικό δρόμο του Τζαλαλαμπάντ, σφυρίζοντας, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μεγάλες σημαίες της Αφγανικής Δημοκρατίας. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν διαλύθηκαν, οπότε ακολούθησαν πυροβολισμοί στο πλήθος, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Διαδηλώσεις έγιναν και στην πόλη Κοστ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024