Ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων ζητά η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, τονίζοντας πως διακυβεύεται η εικόνα των ΗΠΑ, αναφορικά με την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων», σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της ΜΚΟ.

Η οργάνωση ζητά «από τον Λευκό Οίκο ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων (και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)». Τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές) παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη», καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης», λέει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη», προσέθεσε.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».

Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα».

«Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν», διευκρίσε ο Ντελουάρ και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Είναι η εικόνα των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διακυβεύεται».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr