Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνητικές πηγές - Κλειστά τα ελληνικά σύνορα σε πιθανές παράτυπες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

Κυβερνητικές πηγές – Κλειστά τα ελληνικά σύνορα σε πιθανές παράτυπες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

Την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της, σε περίπτωση παράτυπων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν, διατύπωσαν κυβερνητικές πηγές, μία ημέρα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σαφής είναι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν.

Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε – και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά – ότι πρέπει να στηριχθούν τα κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν καταστήσει σαφής ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν «αποθήκες» μεταναστών.

Ειδικά η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., ενώ η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης, όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου, «είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας στο Χειμώνιο του Έβρου βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα, που επέδειξαν στο τέλος Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020.

Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας, άλλωστε, βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.

Πώς θα «θωρακιστούν» Έβρος και νησιά

Η Ελλάδα προετοιμάζεται εντατικά, θωρακίζοντας τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της και, καθώς η μεγάλη επιχείρηση θωράκισης του Έβρου είναι σε πλήρη εξέλιξη, το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει τη δημιουργία φράκτη μήκους 38 χιλιομέτρων και ύψους τριών έως πέντε μέτρων.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57, υφιστάμενα στην περιοχή, φυλάκια και παρατηρητήρια.

Ταυτόχρονα, κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν κατά μήκος του Έβρου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και Drones, με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη.

Επιπρόσθετα, επιτήρηση θα γίνεται και με αερόστατο, το οποίο ήδη ξεκίνησε να πετά πάνω από τον Έβρο. Στο προσεχές διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να γίνει άμεση πρόσληψη 250 συνοριακών φυλάκων.

Σημειώνεται πως η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν προκαλεί ανησυχία μόνο για τον Έβρο, αλλά και για τα ελληνικά νησιά.

Γι’ αυτό το λόγο, σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής τίθενται τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, δεδομένου ότι αποτελούν κατ’ εξοχήν προορισμούς στους οποίους προωθούνται, με βάρκες, μετανάστες από την Τουρκία.

Το προσεχές διάστημα, αναμένεται να μετακινηθεί στα συγκεκριμένα νησιά συνοριοφυλακή από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θα γίνεται εικοσιτετράωρη επιτήρηση με θερμικές κάμερες από παρατηρητήρια και θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Λιμενικό Σώμα, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση σκαφών από τα τουρκικά παράλια.

«Τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»

Το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο, επισκέφθηκαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους, «τα σύνορα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό αεροπλάνο και από εκεί οδικώς μετέβησαν στις Καστανιές, όπου επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1, που ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Στη συνέχεια, βρέθηκαν στο Χειμώνιο, έδρα του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Ενημερώθηκαν για το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης συνόρων, καθώς και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024