Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουάσιγκτον κλείνει τη στρόφιγγα του χρήματος στους Ταλιμπάν

Η Ουάσιγκτον κλείνει τη στρόφιγγα του χρήματος στους Ταλιμπάν

Η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει την πρόσβαση των εμπορικών τραπεζών της χώρας σε δολάρια επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά.

Οι ΗΠΑ μετά την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν κινούνται άμεσα για να μπλοκάρουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας Da Afghanistan Bank (DAB) που φυλάσσονται στην Αμερική, σε ρευστό σε δολάρια και σε κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ουάσιγκτον ήδη πάγωσε αποθεματικά άνω των 9 δισ. δολ. της DAB που βρίσκονται σε λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και ανέστειλε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, που είχε δρομολογηθεί στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβληθούν εκεί και κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) ειδικά σε συναλλαγές με το αμερικανικό νόμισμα. Ηδη η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει την πρόσβαση των εμπορικών τραπεζών της χώρας σε δολάρια επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά.

Οι ΗΠΑ είχαν κινηθεί από πολύ νωρίς για να διασφαλίσουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν δεν θα διατηρούνταν μέσα στη χώρα, λόγω φόβων ότι μπορεί να πέσουν σε χέρια που δεν θα ήθελε η Ουάσιγκτον. Για τον λόγο αυτόν την ώρα που οι Ταλιμπάν κινούνταν να καταλάβουν την Καμπούλ την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδρασε σε συνεργασία με τη Fed για να σταματήσουν αμέσως οι αποστολές μετρητών σε δολάρια που είχαν προγραμματιστεί να κατευθυνθούν προς τη χώρα στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας, αναφέρει η «Wall Street Journal». Ο εκτελών καθήκοντα επικεφαλής της DAB, Ατζμάλ Αχμάντι, αποκάλυψε στην «WSJ» ότι από την προηγούμενη εβδομάδα δεν φτάνουν άλλα δολάρια στη χώρα, ανέφερε η εφημερίδα. Επιπλέον, έχουν γίνει κινήσεις ώστε να μην μπορέσουν να πάρουν στα χέρια οι Ταλιμπάν ούτε τα 500 εκατ. δολάρια των αποθεματικών της χώρας που διατηρούνται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έχει προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική ισχύ τους για να πιέσουν τους Ταλιμπάν σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένης και της παροχής διεθνούς και μη βοήθειας που θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία της οικονομίας του Αφγανιστάν, η οποία δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Με την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, οι Ταλιμπάν μπορούν να έχουν πρόσβαση μόλις στο 0,1% των αποθεματικών αυτών σύμφωνα με τον Αχμάντι.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024