Η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει την πρόσβαση των εμπορικών τραπεζών της χώρας σε δολάρια επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά.

Οι ΗΠΑ μετά την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν κινούνται άμεσα για να μπλοκάρουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας Da Afghanistan Bank (DAB) που φυλάσσονται στην Αμερική, σε ρευστό σε δολάρια και σε κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ουάσιγκτον ήδη πάγωσε αποθεματικά άνω των 9 δισ. δολ. της DAB που βρίσκονται σε λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και ανέστειλε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, που είχε δρομολογηθεί στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβληθούν εκεί και κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) ειδικά σε συναλλαγές με το αμερικανικό νόμισμα. Ηδη η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει την πρόσβαση των εμπορικών τραπεζών της χώρας σε δολάρια επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά.

Οι ΗΠΑ είχαν κινηθεί από πολύ νωρίς για να διασφαλίσουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν δεν θα διατηρούνταν μέσα στη χώρα, λόγω φόβων ότι μπορεί να πέσουν σε χέρια που δεν θα ήθελε η Ουάσιγκτον. Για τον λόγο αυτόν την ώρα που οι Ταλιμπάν κινούνταν να καταλάβουν την Καμπούλ την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδρασε σε συνεργασία με τη Fed για να σταματήσουν αμέσως οι αποστολές μετρητών σε δολάρια που είχαν προγραμματιστεί να κατευθυνθούν προς τη χώρα στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας, αναφέρει η «Wall Street Journal». Ο εκτελών καθήκοντα επικεφαλής της DAB, Ατζμάλ Αχμάντι, αποκάλυψε στην «WSJ» ότι από την προηγούμενη εβδομάδα δεν φτάνουν άλλα δολάρια στη χώρα, ανέφερε η εφημερίδα. Επιπλέον, έχουν γίνει κινήσεις ώστε να μην μπορέσουν να πάρουν στα χέρια οι Ταλιμπάν ούτε τα 500 εκατ. δολάρια των αποθεματικών της χώρας που διατηρούνται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έχει προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική ισχύ τους για να πιέσουν τους Ταλιμπάν σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένης και της παροχής διεθνούς και μη βοήθειας που θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία της οικονομίας του Αφγανιστάν, η οποία δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Με την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, οι Ταλιμπάν μπορούν να έχουν πρόσβαση μόλις στο 0,1% των αποθεματικών αυτών σύμφωνα με τον Αχμάντι.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr