Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Ο Χαλίλ Χακανί, επικηρυγμένος για 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ, στην προσευχή της Παρασκευής

Αφγανιστάν – Ο Χαλίλ Χακανί, επικηρυγμένος για 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ, στην προσευχή της Παρασκευής

Ο Khalil Haqqani (Χαλίλ Χακανί) βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατών των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειας του, παίζει πλέον εξέχοντα ρόλο στο νέο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Σκηνές που θα ήταν αδιανόητες μόλις πριν από μια εβδομάδα συνέχισαν να εκτυλίσσονται την Παρασκευή σε όλη την Καμπούλ σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι Ταλιμπάν σάρωσαν το Αφγανιστάν.

Ο Khalil Haqqani (Χαλίλ Χακανί), ηγέτης μιας από τις πιο ισχυρές και βίαιες φατρίες των Ταλιμπάν, εμφανίστηκε στην προσευχή της Παρασκευής, η σημαντικότερη μέρα της βδομάδας για το Ισλάμ.

Ο Haqqani βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατών των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειας του, παίζει πλέον εξέχοντα ρόλο στο νέο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Με στήριξη από την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, το δίκτυο Haqqani, όπως είναι γνωστό το σχήμα της οικογένειάς του, ήταν από καιρό ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και βίαιους κλάδους των Ταλιμπάν, υπεύθυνος για την απαγωγή Αμερικανών, την εκτέλεση επιθέσεων αυτοκτονίας και δολοφονιών.

Για πολλούς Αφγανούς και ξένους που παρακολουθούν τον πόλεμο, η εμφάνιση του Haqqani στην πρωτεύουσα ήταν μια έντονη υπενθύμιση για το ποιος διοικεί τώρα το Αφγανιστάν.

Ο ίδιος εμφανίστηκε να κουβαλά μια αμερικανική καραμπίνα M4 και συνοδευόταν από μια «ασφάλεια» που έφερε αμερικανικά όπλα υψηλών προδιαγραφών που είχαν παρασχεθεί στους Αφγανούς κομάντος. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times.

Το δίκτυο Χακανί

Το δίκτυο Haqqani, που Είναι παρακλάδι των Ταλιμπάν, είναι μια αντάρτικη ομάδα Αφγανών που χρησιμοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις για να πολεμήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο Maulvi Jalaluddin Haqqani και ο γιος του Sirajuddin Haqqani έχουν ηγηθεί της ομάδας.

Το δίκτυο Haqqani υποσχέθηκε πίστη στους Ταλιμπάν το 1995 και έκτοτε αποτελεί μια ολοένα και πιο ενσωματωμένη πτέρυγα της ομάδας. Στο παρελθόν, οι ηγέτες των Ταλιμπάν και της Χακάνι αρνήθηκαν την ύπαρξη του «δικτύου», λέγοντας ότι δεν διαφέρει από τους Ταλιμπάν.

Στη δεκαετία του 1980, το δίκτυο Haqqani ήταν μια από τις πιο ευνοημένες αντι-σοβιετικές αντάρτικες ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA από τη διοίκηση του Ρέιγκαν. Το 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν το δίκτυο Haqqani ως τρομοκρατική οργάνωση.  Το 2015, το Πακιστάν απαγόρευσε επίσης το δίκτυο Haqqani στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Βίντεο σοκ με την εκτέλεση στρατηγού

Ένα σκληρό βίντεο από την εκτέλεση του πρώην διοικητή της αστυνομίας στρατηγού Χάτζι Μουλά Αχκαζάι στη βόρεια επαρχία Μπαντγίς δίπλα στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, ήρθε στην δημοσιότητα.

Ο άτυχος άνδρας είναι δεμένος, με μαντήλι στα μάτια, επιβεβαιώνει το όνομά του και τον εκτελούν με ριπή αυτομάτου. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, αυτή την πρακτική εφαρμόζουν οι Ταλιμπάν από τότε που άρχισε η προέλαση τους και τη συνεχίζουν τώρα στην Καμπούλ, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

Εκτός από στελέχη του πρώην καθεστώτος αναζητούν συνεργάτες των νατοϊκών και απειλούν τους συγγενείς τους ότι αν δεν τους παραδώσουν θα βρουν και αυτοί φρικτό τέλος με βάση τον ισλαμικό νόμο.

Απελπισμένοι να φύγουν οι πολίτες

Τα λίγα τετραγωνικά μίλια που καλύπτουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και τα περίχωρά του έχουν διαχωριστεί σε μια ιστορία δύο πόλεων: Στο αεροδρόμιο, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Αμερικανών έχουν σταθερά τον έλεγχο και προσπαθούν να κρατήσουν τις εκκενώσεις, συσκευάζοντας όποιον μπορούν στις πτήσεις τους – Στους δρόμους, οι Ταλιμπάν βασιλεύουν, κρατώντας κλομπ και μαστίγια και, μερικές φορές, εξαπολύουν πυρά για να διατηρήσουν τον έλεγχο καθώς χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται στο αεροδρόμιο, απελπισμένοι να φύγουν.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις επιβατικών και στρατιωτικών αεροπλάνων που φεύγουν για το εξωτερικό.

Όμως μέσα στο χάος που επικρατεί, ορισμένοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, καταπλακωμένοι από άλλους, πανικόβλητους συνανθρώπους τους. Ένοπλοι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να ελέγξουν τα πλήθη.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024