Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Αυτό είναι το τελευταίο οχυρό που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν – Αυτό είναι το τελευταίο οχυρό που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν

Η έδρα των ανίκητων μουτζαχεντίν του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του θρυλικού πολέμαρχου και αρχηγού της Βόρειας Συμμαχίας, δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν και σήμερα αποτελεί το τελευταίο οχυρό που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους

Στην Κοιλάδα Παντσίρ διακρίνει κανείς ακόμα διάσπαρτα τα κουφάρια των σοβιετικών τανκ και τα οστά των πληρωμάτων τους, απομεινάρια που θυμίζουν ότι το σκληροτράχηλο αυτό κομμάτι του Αφγανιστάν δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Σοβιετικών.

Η έδρα των ανίκητων μουτζαχεντίν του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του θρυλικού πολέμαρχου και αρχηγού της Βόρειας Συμμαχίας, δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν και σήμερα αποτελεί το τελευταίο οχυρό που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Η μοναδική από τις 34 επαρχίες της χώρας, γράφει ο βετεράνος ρεπόρτερ Αντονι Λόιντ στους Times του Λονδίνου.

Για την τελευταία γενιά που κατοικεί στα απόκρημνα και αφιλόξενα βράχια της Κοιλάδας, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Κάλεσμα για πόλεμο

Οι υπερασπιστές του πρώην αφγανού αντιπροέδρου, Αμρουλάχ Σάλεχ, έδωσαν όρκο να πολεμήσουν για μία ακόμα φορά τους ισλαμιστές αντάρτες και κάλεσαν όποιον θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους.

Ηταν πάντα εχθροί των Ταλιμπάν, καθώς δεν ανήκουν στη φυλή Παστούν, στην οποία ανήκουν οι ισλαμιστές. Ορκίστηκαν να μην τους αφήσουν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους στα αφιλόξενα βουνά της περιοχής, από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο ημέρες πριν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν καμικάζι βομβιστής της Αλ Κάιντα, σκότωσε τον ηγέτη τους, Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

«Ελάτε για αντίσταση» παρότρυνε ο Σάλεχ τους Αφγανούς στο Twitter, δεσμευόμενος ότι «ποτέ, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες Ταλιμπάν. Ποτέ δεν θα προδώσω την ψυχή και την κληρονομιά του ήρωά μου, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του διοικητή, του θρύλου και του καθοδηγητή».

Η επαρχία Παντσίρ εκτείνεται σε 90 χλμ βραχώδους ορεινής περιοχής στο βορειανατολικό Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πληθυσμός της Κοιλάδας των 173.000 κατοίκων έχει αυξηθεί, με οικογένειες Αφγανών να περπατούν ακόμη και 200 ​​χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Παντσίρ, την οποία βλέπουν ως καταφύγιο από τον διωγμό των Ταλιμπάν.

Τελευταίο προπύργιο

Παρόλο που είναι περικυκλωμένη από τους Ταλιμπάν, η τοπογραφία της την καθιστά εξαιρετικά δύσκολο «αντίπαλο» και αναλυτές πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, όπως λένε.

Η Κοιλάδα Παντσίρ, διάσημη για τα ορυχεία σμαραγδιών, περιτριγυρίζεται από τα βουνά της οροσειράς Χίντου Κους και θεωρείται ιδανική για την απόκρουση στρατιωτικών επιθέσεων. Για αυτό και ήταν πάντα η καρδιά της αντίστασης.

Οπως γράφουν οι Times, ακόμα και αν οι Ταλιμπάν υποσχεθούν στους κατοίκους αμνηστία, είναι μάλλον απίθανο να παραδώσουν τα όπλα τους.

Συγκρούσεις

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν, την Τρίτη, σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν, οδό στρατηγικής σημασίας, η οποία διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, διαβόητος αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο Ασράφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

«Είμαι στην Παντσίρ μαζί με τον λαό μου. Θα μείνουμε εδώ μαζί τους μέχρι το τέλος» είπε σε βίντεο που ανέβασε στα social media, με τη μάχη -όπως φαίνεται- να ξαναρχίζει για τους Ταλιμπάν.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024