Τρία μεγάλα κοινωνικά δίκτυα -Facebook, Twitter και LinkedIn- ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τη στοχοποίηση πολιτών του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Η Facebook έχει απενεργοποιήσει προσωρινά τη δυνατότητα των χρηστών να βλέπουν τους φίλους λογαριασμών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής πολιτικής ασφάλειας της εταιρείας Ναθάνιελ Γκλάιτσερ.

Ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα έχει λανσάρει «εργαλείο ενός κλιλ» με το οποίο οι αφγανοί χρήστες θα μπορούν να κλειδώνουν τα προφίλ τους έτσι ώστε όσοι δεν είναι φίλοι τους να μην μπορούν να βλέπουν το χρονολόγιο και τις φωτογραφίες.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν ανησυχίες ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις online πλατφόρμες για να «χτενίσουν» το ιστορικό ή τις κοινωνικές διασυνδέσεις των πολιτών. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι χιλιάδες Αφγανοί, ανάμεσά τους ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, βρίσκονται σε κίνδυνο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν.

H τέως αρχηγός της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας του Αφγανιστάν κάλεσε τις παίκτριες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Twitter από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να στηρίξει ομάδες πολιτών και συνεργάζεται με το Internet Archive προκειμένου να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση αιτήσεων για τη διαγραφή αρχειοθετημένων tweet.

Η εταιρεία επισήμανε ότι στις περιπτώσεις που οι χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν σε λογαριασμούς με περιεχόμενο που θα μπορούσε να τους θέτει σε κίνδυνο, οι λογαριασμοί θα απενεργοποιούνται προσωρινά μέχρι να ανακτηθεί η δυνατότητα πρόσβασης και διαγραφής του περιεχομένου.

Ακόμα, η Twitter παρακολουθεί προληπτικά λογαριασμούς που συνδέονται με κυβερνητικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν και μπορεί να τους παγώνει μέχρι να λάβει πρόσθετες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του κατόχου.

Εκπρόσωπος του LinkedIn, τέλος, δήλωσε ότι η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης της Microsoft έχει προσωρινά αποκρύψει τις συνδέσεις των χρηστών της στο Αφγανιστάν έτσι ώστε να μένουν αόρατες σε άλλους χρήστες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr