«Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα, εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων, αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, θέτει και ένα ρητορικό ερώτημα: «Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμαρά;».

Ανάξια σχολιασμού

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί» την αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας «είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίρευσης, τέλος, υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, «είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».