Ο κ. Αθανασίο, περιβαλλοντολόγος και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ότι μεγάλη σημασία σε μια φωτιά έχει να την αντιληφθούμε σύντομα

Για τις δασικές πυρκαγιές και την δυσκολία στην κατάσβεσή τους μίλησε ο περιβαλλοντολόγος Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίο, περιβαλλοντολόγος και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ότι μεγάλη σημασία σε μια φωτιά έχει να την αντιληφθούμε σύντομα.

«Πρέπει να δώσουμε σημασία στα χαρακτηριστικά του φαινομένου που μας απειλεί… Όταν μια φωτιά ξεσπάσει, δεν την αντιληφθούμε σύντομα και μεγαλώσει γρήγορα, πριν την καταστείλουμε στα αρχικά της στάδια, θα είναι μια πυρκαγιά που θα έχει μεγάλα μήκη φλόγας. Δεν θα έχει μεγάλα μήκη φλόγας αν η ανάλυση των χαρακτηριστικών από το αντιπυρικό σχέδιο μας δείξει τις περιοχές στις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τη βλάστηση. Και αν δεν έχει μεγάλα μήκη φλόγας τότε και ο πυροσβέστης, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μπορεί να την καταστείλει», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

«Μιλάμε για κάτι που θα συνδυάζει τα επιστημονικά εργαλεία, με τις όποιες αδυναμίες τους, με τις ανάγκες των ανθρώπων της πράξης», επισημαίνοντας τη σημασία εκπόνησης αντιπυρικών σχεδίων από το χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις δασικές πυρκαγιές, η φωτιά στα Βίλια καίει τόσες ημέρες εξαιτίας της κατάστασης της καύσιμης ύλης, μετά τους παρατεταμένους καύσωνες και όπως τόνισε «έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στο πυροσβεστικό σώμα. Θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη στη κοινωνία, θα πιάσει περισσότερο έργο ο κόπος τους αν βάλλουμε και λίγη πνευματική προσπάθεια σε αυτό το ζήτημα».

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, πρότεινε ότι «αν αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του αγροδασικού τοπίου και ενημερώσουμε σχετικά τους ντόπιους πληθυσμούς, θα πάμε σε μια κατάσταση όπου κατά τις δύσκολες αντιπυρικές περιόδους, όταν ο μηχανισμός δεν προλαβαίνει να φτάσει παντού, η κοινωνία θα ξέρει πώς να αυτοπροστατευτεί».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr