Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσοίωνη πρόβλεψη από Καπραβέλο - Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα

Δυσοίωνη πρόβλεψη από Καπραβέλο – Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα

«Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA».

Σε κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αφού επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρξει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού σε λίγες εβδομάδες.

Η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο.Χωρίς τείχος ανοσίας αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας ανεμβολίαστους, οι ειδικοί προβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη ακόμα είναι άδεια , ωστόσο «η ανησυχία μας είναι μεγάλη, ανησυχία που μεταφράζεται σε φόβους ότι είμαστε μπροστά στα δύσκολα».

«Τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο δεν είναι καλά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας».

Το παράδειγμα του Ισραήλ, που προτοστατεί στους εμβολιασμούς με πάνω από το 85% του πληθυσμού εμβολιασμένο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία. «Στα 500 περιστατικά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετάξυ των 9 χιλιάδων κρουσμάτων, τα μισά περιστατικά είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και δυστυχώς η προστασία που παρέχουν με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί.«Ακόμα κι όσοι εμβολιαστήκαμε από τον Γενάρη και μετά βλέπουμε ότι δεν παρέχουν προστασία πάνω από 9 μήνες, οπότε η τρίτη δόση είναι απαραίτητη.

«Είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος»

Το μείγμα που δημιουργείται από το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό. Υπερμεταδοτική μετάλλαξη, εμβόλια που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα… είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα».

Όπως είπε το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων μας δημιουργεί πρόβλημα. Οι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας κάνουν το μείγμα εκρηκτικό. Στάθηκε σε όλους όσοι «αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας (το εμβόλιο)».

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους σε ποσοστό 60% λιγότερο»

«Μέχρι η πανδημία να ελεγχθεί η μάσκα είναι πολύ βασική σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους σε ποσοστό 60% λιγότερο».

«Δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Το Παπανικολάου από 12 κλίνες για κορωνοϊο η μία είναι διαθέσιμη. «Αν αποδιοργανωθεί πάλι του ΕΣΥ κάνουμε μια τρύπα στο νερό», τόνισε.

«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5 να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από τα προηγούμενα. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε».

«Έχουμε περίπου 10.000 θανάτους μέσο όρο τη βδομάδα παγκοσμίως»

«Στα 40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδει. Άνθρωποι που καταρρέουν από στιγμή σε στιγμή. Κι άνθρωποι που βγαίνουν από ΜΕΘ αλλά χάνουν τη ζωή τους μήνες μετά, είτε έχουν μακροχρόνια προβλήματα πολύ σοβαρά, κινητικότητας, απώλεια μνήμης, διαταραχές συμπεριφοράς. Είναι ένας καταστροφικός, θανατηφόρος ιός. Είναι ανοησία να περιμένεις να μολυνθείς για να αποκτήσεις αντισώματα, είναι σαν να περιμένεις τον ιό να καταστρέψει τη ζωή σου. Έχουμε περίπου 10.000 θανάτους μέσο όρο τη βδομάδα παγκοσμίως.», σημείωσε και αναφέρθηκε στα μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν 5-7.000 κρούσματα ημηρεσίως σε ένα μήνα από τώρα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024