Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίλια - Μάχη με τις φλόγες σε μέτωπο 20 χιλιομέτρων - Καίγεται πυκνό πευκοδάσος, ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Βίλια – Μάχη με τις φλόγες σε μέτωπο 20 χιλιομέτρων – Καίγεται πυκνό πευκοδάσος, ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει να καίει από τη Δευτέρα παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών. Ποια είναι τα ενεργά μέτωπα, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται ανεξέλεγκτη παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Πυροσβεστικής να την περιορίσει. Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 20 χιλιόμετρα, ενώ σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και την επίσημη ενημέρωση που έκανε το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων στις 16 Αυγούστου 2021 είναι σε εξέλιξη.

Επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

Υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς στην περίμετρο της πυρκαγιάς στα Βίλια που εξακολουθούν να κατακαίουν για άλλη μια μέρα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο έχει απομακρυνθεί από τα Βίλια που δεν κινδυνεύουν και είναι έντονο στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα, ενώ δίνεται μάχη να περιοριστεί για να μη φτάσει στην Οινόη.

Τεράστιο το μέτωπο – Κινδύνεψαν πυροσβέστες

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για μέτωπο 20 χιλιομέτρων. «Όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και του Παλαιοχωρίου. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση με μία φωτιά προς τα Βίλια».

«Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», είπε ο κ. Πατούλης.

Τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή την στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη.

Για την περίπτωση εμπρησμού

«Υπήρξαν εντοπισμοί στο παρελθόν ανθρώπων που έκαναν εμπρησμό», είπε ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στις φωτιές στην Βαρυμπόμπη και το Πεδίον του Άρεως, όπου έγινε σύλληψη για εμπρησμό. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και το ανακριτικό του πυροσβεστικού σώματος, και του αστυνομικού και του Αρείου Πάγου θα πρέπει να δέσουν όλο το παζλ, εάν δηλαδή όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους ή αν ήταν μεμονωμένα. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν στην Αττική ήταν μεγάλες».

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια», είπε στο MEGA ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό.

«Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που κατάπιναν τα δάση», είπε ο κ. Κοσμόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέτωπο στα Παλαιοκούνδουρα. «Είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία».

Όταν ο κ. Κοσμόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εμπρησμού, είπε πως έχει πληροφορίες για τέτοιες ενδείξεις, ωστόσο δεν τα έχει δει ο ίδιος. «Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία, πραγματικά δεν ξέρω. Μίλησα με τον δήμαρχο και μου είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις για γκαζάκια», είπε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια. Τώρα, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πρέπει να βρεθούν από τους ειδικούς», κατέληξε.

«Ανεξέλεγκτη η φωτιά»

«Υπάρχουν δύο μέτωπα ένα στο Παλαιοχώρι και ένα στα Παλαιοκούνδουρα, επιχειρούν τα εναέρια μεσα, πιστεύω ότι γρήγορα θα μπορέσει να μειωθεί η ένταση της φωτιάς και να προσπαθήσουν με τους δρόμους που ανοίγουν να προσεγγίσουν τα μέρη και οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής στο MEGA.

«Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, είναι ακόμα ανεξέλεγκτη. Πιστεύουμε ότι με τις συνεχείς ρίψεις θα περιοριστεί ώστε να επέμβουν και οι επίγειες δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Τα ρωσικά δεν θα επιχειρήσουν. Υπάρχουν χαμηλοί άνεμοι. Η φωτιά τώρα είναι σε περίμετρο 30 – 40 χιλιόμετρα», σημείωσε κλείνοντας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024