Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Θεωρεί θετικά τα πρώτα μηνύματα των Ταλιμπάν - Τι εντολές έχουν δοθεί στους μαχητές

Τουρκία – Θεωρεί θετικά τα πρώτα μηνύματα των Ταλιμπάν – Τι εντολές έχουν δοθεί στους μαχητές

Η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνομιλεί με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, ενώ θεωρεί ότι οι πρώτες δηλώσεις τους κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Η Τουρκία θεωρεί «θετικά» τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, ενώ η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί τους μετά την επάνοδο τους.

«Υποδεχόμαστε θετικά τα μηνύματα που εκπέμπονται μέχρι στιγμής από τους Ταλιμπάν, είτε απευθύνονται προς τους ξένους είτε προς τις διπλωματικές αποστολές, αλλά και προς τον ίδιο τον λαό τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιορδανία που μεταδόθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα απεικονισθεί στις πράξεις τους (…). Συνεχίζουμε τον διάλογο με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε.

Τούρκοι στρατιώτες στο αεροδρόμιο μαζί με τους Αμερικανούς

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν και συμμετέχει στην επιχείρηση διαφύλαξης της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα είχε προτείνει στην Ουάσινγκτον να αναλάβει την ευθύνη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά το σχέδιο αυτό τορπιλίσθηκε από την επιστροφή των Ταλιμπάν που απηύθυναν δημόσια προειδοποίηση προς την Τουρκία σχετικά με την παραμονή των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Τώρα οι Αφγανοί θα συνομιλήσουν μεταξύ τους. Ποιος θα λάβει μέρος στην μετάβαση, τι είδους προσωρινή κυβέρνηση θα έχουν. Όλα αυτά θα τα παρακολουθήσουμε και θα τα συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των τούρκων και ξένων πολιτών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν θα επαναληφθεί όταν η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα έχει σταθεροποιηθεί. «Δεν φροντίζουμε για την απομάκρυνση μόνο των δικών μας πολιτών, αλλά επίσης και πολιτών άλλων χωρών. Είχαμε επαφές με πολλές ξένες κυβερνήσεις για το θέμα», είπε.

«Να σέβεστε τους ξένους υπηκόους»

Σύμφωνα με το Reuters, oι Ταλιμπάν έχουν διατάξει τους μαχητές τους να διατηρήσουν την πειθαρχία και να μην εισέλθουν σε οποιαδήποτε κτίρια διπλωματικών αποστολών ούτε να παρενοχλήσουν οχήματα πρεσβειών, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως συνήθως, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης.

«Τα μέλη των Ταλιμπάν διατάχθηκαν σε όλα τα επίπεδα να εξασφαλίσουν ότι θα σεβαστούμε την παρουσία όλων των χωρών στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εξάλλου η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να παραδίδει βοήθεια στα περισσότερα μέρη του Αφγανιστάν και πως ευελπιστεί ότι θα συνεργαστεί με τους αντιπροσώπους των Ταλιμπάν.

Τι δηλώνει ο επικεφαλής της UNICEF για την στάση των Ταλιμπάν

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNICEF στο Αφγανιστάν Μουστάφα Μπεν Μεσαούντ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο ΟΗΕ στη Γενεύη πως «έχουμε συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι με βάση αυτές τις συνομιλίες. Δεν έχουμε ούτε ένα ζήτημα με τους Ταλιμπάν στα γραφεία που διατηρούμε επί του πεδίου».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως οι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν σε μερικά μέρη του Αφγανιστάν τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Συγκεκριμένα μερικοί από τους τοπικούς αντιπροσώπους των Ταλιμπάν είπαν ότι περιμένουν καθοδήγηση από τους ηγέτες τους για το θέμα αυτό, ενώ άλλοι δήλωσαν πως θέλουν σχολεία για τα κορίτσια. «Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο Μουστάφα Μπεν Μεσαούντ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι Αφγανοί και οι Αφγανές που επιδιώκουν να φύγουν άμεσα από τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024