Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊνμάιερ: «Εικόνες ντροπής για τη Δύση»

Σταϊνμάιερ: «Εικόνες ντροπής για τη Δύση»

Το Βερολίνο προσπαθεί να μεταφέρει στο εξωτερικό όσο περισσότερους Γερμανούς και Αφγανούς γίνεται. Για ντροπιαστικά πλάνα από τη Καμπούλ κάνει λόγο ο γερμανός πρόεδρος.

O ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της φυγάδευσης όσο περισσότερων αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι εφικτό στο εξωτερικό. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασώσει εκείνους που επί σειρά ετών τάχθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας, τόνισε στο Βερολίνο ο γερμανός πρόεδρος.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα πλάνα της απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ντροπιάζουν τη Δύση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίξουμε εκείνους, στους οποίους έχουμε υποχρέωση για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Σε δηλώσεις του χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, τονίζοντας: «Όλοι μας, η γερμανική κυβέρνηση, οι μυστικές υπηρεσίες και η διεθνής κοινότητα αξιολογήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Κανείς δεν προέβλεψε την ταχύτατη κατάρρευση του αφγανικού στρατού». Παρόμοια και η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αποστολή διάρκειας 20 ετών στο Αφγανιστάν στην ουσία απέτυχε.

Αερογέφυρα μεταξύ Καμπούλ και Τασκένδης

Τι γίνεται όμως με τους χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν για τη γερμανική πρεσβεία, γερμανικές οργανώσεις και τον ομοσπονδιακό στρατό; Οι περισσότεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα. Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε με δυσκολίες στη Καμπούλ αναχώρησε τη νύχτα με μόλις 7 άτομα αντί για 57. Γιατί; Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ μετά τις 9μμ η γερμανική πρεσβεία δεν πρόλαβε να μεταφέρει στο αεροδρόμιο εγκαίρως Γερμανούς και Αφγανούς εργαζόμενους στη πρεσβεία. Ένας ακόμα λόγος είναι, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις ώρες στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες ώρες έφθασε στη Καμπούλ από την Τασκένδη δεύτερο μεταγωγικό, το οποίο μετέφερε 125 άτομα, ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι επιβάτες είναι Γερμανοί, Αφγανοί, αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό η αερογέφυρα θα συνεχίσει να υφίσταται όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας.

Το Βερολίνο ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενα κύματα αφγανών προσφύγων προς την ΕΕ. Πολλοί, κυρίως συντηρητικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια προσφυγική κρίση όπως το 2015. Μέχρι αυτή την ώρα όμως κανείς στη Γερμανία δεν έχει καταθέσει προτάσεις αποτροπής προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν παραπέμποντας σε ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση.

Tagesschau.de, DLF, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024