Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Live η συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν από την Καμπούλ

Αφγανιστάν – Live η συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν από την Καμπούλ

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ασιατική χώρα. Τι θα πουν;

Στα χέρια των Ταλιμπάν έχει πέσει το Αφγανιστάν. Η ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω. Ειδικά για τις γυναίκες που βλέπουν τις ζωές τους να επιστρέφουν στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. Αυτήν την ώρα, οι δυνάμεις δίνουν συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ σε ένα κέντρο Τύπου στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούσε προηγουμένως η αφγανική κυβέρνηση. Τι θα πουν για τον τρόπο που θα κυβερνήσουν;

Καλούν τις ΗΠΑ να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου:

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου», προσθέτοντας ότι οι αντάρτες «δεσμεύτηκαν να μην τους επιτεθούν» μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 6.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην εκκένωση αμάχων και προσφύγων από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απροσδόκητη πτώση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν το Σαββατοκύριακο. Σε ερώτηση για το πόση διορία δίνουν οι Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους, ο κ. Shaheen απάντησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ. «Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η δέσμευση για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους:

Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος, Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε».

«Ελεύθερα και ανεξάρτητα τα ιδιωτικά ΜΜΕ»:

Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένοι στον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι είμαστε αφοσιωμένοι στα ΜΜΕ μέσα στα πολιτιστικά μας πλαίσια», υπογράμμισε.

«Εργαζόμαστε για να σχηματίσουμε κυβέρνηση»:

Ερωτώμενος για τους νέους νόμους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου:

Sports in

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 79-81: Απόδραση με buzzer beater του Ναν – «Αγκάλιασε» το πλεονέκτημα

Μεγάλο διπλό στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό, με buzzer beater του Ναν – Μια νίκη με την οποία «κλείδωσε» ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024