Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

Θα ήταν το λιγότερο αφελές να αποδώσουμε αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Είναι άραγε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μια πρώτη, πολύ πικρή, γεύση των όσων μας περιμένουν στο μέλλον; Οι ειδήμονες είναι βέβαιοι ότι η συχνότητα άγριων φυσικών φαινομένων θα αυξάνει σε συνάρτηση με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, θα ήταν το λιγότερο αφελές να αποδώσουμε αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν ήρθε άξαφνα, δεν μας έκανε έκπληξη: εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν οι επιστήμονες και υποδεικνύουν τρόπους και μέσα για να προστατευτούμε και κυρίως για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη που τους αξίζει.

Φαίνεται όμως ότι όλον αυτόν τον καιρό που οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, εμείς κωφεύαμε ξεχνώντας ότι πάντα στη ζωή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Ετσι, αφήσαμε να χαθεί γνώση και σοφία αιώνων καταργώντας τους δασεργάτες, οι οποίοι εξασφάλιζαν την καλή υγεία του δάσους. Ετσι, πάψαμε να εφαρμόζουμε δοκιμασμένα πρωτόκολλα ελεγχόμενης χειμωνιάτικης καύσης της εύφλεκτης ύλης. Ετσι, αφήσαμε πολλά δάση να γίνουν χωματερές. Ετσι, καθίσαμε πάνω στη βεβαιότητα ότι αρκούν μερικά Canadair για να προστατευτούμε. Και ύστερα ήρθε η πραγματικότητα να μας προσγειώσει βάναυσα.

Τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη των πυρόπληκτων είναι πολλά, αλλά δεν φτάνουν. Δεν θα έφταναν ούτε τα διπλά και τριπλά. Πόσο κοστολογείται η απόγνωση στο βλέμμα των γερόντων που αφήνουν άρον-άρον το σπίτι τους λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες; Πόσο η απορία στο βλέμμα των μικρών παιδιών; Πόσο η οδύνη των ενηλίκων;

Και όμως, ένα μικρό ποσοστό αυτών των χρημάτων θα αρκούσε για να προληφθεί η καταστροφή. Σε αυτό το σημείο καμπής που βρισκόμαστε, ένας Πρωθυπουργός που ζητεί συγγνώμη και ένας αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν φτάνει την πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα, είναι η ιδανική συνθήκη για να αρχίσει συναινετικά να δίνεται έμφαση στην πρόληψη. Και ίσως η ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της «CLIMPACT» (μια πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ένωσε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για την καταγραφή, μελέτη και πρόληψη των φυσικών καταστροφών που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής) να είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε από σήμερα να θεραπεύουμε το αύριο.

Εντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024