Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν λένε ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο - «Όχι» σε μεταβατική κυβέρνηση

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν λένε ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο – «Όχι» σε μεταβατική κυβέρνηση

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν δηλώνουν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, που επιθυμούν την πλήρη ανάληψη της εξουσίας

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση, ωστόσο, σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, καθώς δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι Ταλιμπάν θέλουν πλήρη εξουσία

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επιστροφή τους στην εξουσία, δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ, είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Συγκρούσεις και τραυματίες

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα, Κυρικαή, σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα, μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

«Οι περισσότεροι ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε το νοσοκομείο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις.

Στην ανακοίνωση, πάντως, δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Παραμένει το ΝΑΤΟ στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του Οργανισμού.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», προσέθεσε.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Ειρηνική μετάβαση

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθαναν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη. Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν περιμένουν να συμβεί αυτό τις επόμενες ημέρες.

Να πώς… προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών

Στο σκοταδισμό και την τρομερή καταπίεση των γυναικών επιστρέφει το Αφγανιστάν, με την επάνοδο – όπως όλα δείχνουν 0- των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Την ώρα που ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης μιλούσε για «προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών», μία από τις πρώτες «έγνοιες» των ομοϊδεατών του, με το που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ήταν να βάψουν διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους, που εμφάνιζαν γυναίκες, προκειμένου να κρύψουν τα πρόσωπά τους και όχι μόνο.

Επιβεβαίωσαν, έτσι, για μία ακόμη φορά, αυτό που όλοι φοβούνται ότι θα συμβεί, εάν οι ακραίοι ισλαμιστές βρεθούν και επίσημα στο «τιμόνι» της χώρας – την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες της τρομακτικής καταπίεσης των γυναικών.

Δείτε στο βίντεο, του μεγαλύτερου καναλιού της Ινδίας, που ακολουθεί, Ταλιμπάν να βάφει πόστερ με γυναίκες:

Η άλλη πλευρά

Μπορεί η πλειονότητα των Αφγανών να εγκαταλείπουν τις εστίες τους – και τη χώρα – εξαιτίας των Ταλιμπάν, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που τάσσονται στο πλευρό τους και τους υποδέχθηκαν σε κλίμα εορταστικό.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024