Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
McLaren F1 πουλήθηκε προς 20,5 εκατ. δολάρια – Το ακριβότερο αυτοκίνητο που δημοπρατήθηκε φέτος

McLaren F1 πουλήθηκε προς 20,5 εκατ. δολάρια – Το ακριβότερο αυτοκίνητο που δημοπρατήθηκε φέτος

Η τιμή του ξεπέρασε κατά 15 εκατομμύρια την αρχική εκτίμηση

Ένα McLaren F1 δημοπρατήθηκε στο Pebble Beach της Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής για 20,5 εκατομμύρια δολάρια, καταδεικνύοντας το πόσο δυναμική έχει ακόμη  η αγορά κλασικών αυτοκινήτων.

Η Gooding & Co. δημοπράτησε τη σπάνια McLaren F1 μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου, ξεπερνώντας την εκτίμησή της κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια. Το F1, ένα από τα πιο πολύτιμα συλλεκτικά αυτοκίνητα λόγω σπανιότητας και θέσης στην ιστορία του αυτοκινήτου, έγινε το πιο ακριβό αυτοκίνητο που δημοπρατήθηκε φέτος και το πιο ακριβό McLaren F1 που πωλήθηκε ποτέ.

Η πώληση προσέφερε απόδειξη ότι μετά από μια παύση στις δημοπρασίες πολύ ακριβών συλλεκτικών αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας , οι πωλήσεις αυτοκινήτων για επταψήφια και οκταψήφια ποσά παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές.

Οι μέχρι τώρα πωλήσεις στο Monterey Car Week στην Καλιφόρνια – που περιλαμβάνει αρκετές δημοπρασίες, παραστάσεις και βραβεία και περιλαμβάνει το Concours d’Elegance («διαγωνισμός κομψότητας» όπου εκτίθενται και κρίνονται οχήματα κύρους) – αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ξεπερνώντας τα 210 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρία ασφάλισης συλλεκτικών οχημάτων Hagerty.

Το αδιαμφισβήτητο αστέρι της εβδομάδας

Το McLaren F1 ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι της εβδομάδας και οι συλλέκτες και οι οίκοι δημοπρασιών παρακολουθούσαν από κοντά την τιμή πώλησής του ως βαρόμετρο για την αγορά. Το F1 θεωρείται ένα από τα πρώτα σύγχρονα σούπερ αυτοκίνητα και του αποδίδεται η αναβίωση της μάρκας αγώνων και αυτοκινήτων της McLaren.

Η McLaren κατασκεύασε μόνο περίπου 100 F1, έτσι σπάνια βγαίνουν σε δημοπρασία και οι συλλέκτες σε όλο τον κόσμο περιμένουν με αγωνία την πώλησή τους.

Με έναν θηριώδη κινητήρα V-126-λίτρων με περισσότερους από 600 ίππους, είχε τελική ταχύτητα 240 μίλια/ώρα και χαρακτηρίστηκε ως «το πρώτο αυτοκίνητο της Formula 1 για το δρόμο».

Η τιμή πώλησης για τα McLaren F1 όταν κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν συνήθως μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ενώ πολλοί χλεύαζαν την υψηλή τιμή εκείνη τη στιγμή, η αυξανόμενη αξία του F1 το καθιστά ένα από τα αυτοκίνητα με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών όσον αφορά αξία μεταπώλησης.

Ο κωμικός και παρουσιαστής Τζέι Λένο κάποτε αποκάλεσε τη F1 του «την καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ».

Το F1 που δημοπρατήθηκε από την Gooding την Παρασκευή ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο, καθώς είχε μόλις 241 μίλια πάνω του, καθιστώντας το ένα αυτοκίνητο “χρονοκάψουλα”. Η συγκεκριμένη F1 είναι βαμμένη με το σπάνιο “Creighton Brown”. Μια McLaren του 1994 – με ειδικές αγωνιστικές προδιαγραφές LM – πωλήθηκε από την RM Sotheby’s για 19,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Δεν είναι σαφές ποιος τελικά κατέβαλε τη νικήτρια προσφορά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024