Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση»

«Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση»

Οι προβλέψεις των ειδικών για την Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου, είναι εφιαλτικές.

«Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη συνέντευξη Τύπου, αποτυπώνει την ουσία των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν όλο και συχνότερα, όλο και βιαιότερα, τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη. Τα φαινόμενα αυτά δεν ήταν αναπόφευκτα, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τη συχνότητά τους. Προκλήθηκαν, ή ενισχύθηκαν, από την επέμβαση του ανθρώπου στη φύση. Εγιναν ολοένα και απειλητικότερα εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας. Και θα μετριαστούν μόνο αν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υιοθετηθεί η πράσινη ανάπτυξη.

Τα λάθη στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός αφορούν ειδικότερα και τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα. Οπως είπε όμως απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», για τα λάθη αυτά θα αποδοθούν ευθύνες όταν έρθει η ώρα.

Προς το παρόν προέχει η αποζημίωση των πληγέντων (που θα γίνει άμεσα), η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων που μοιραία θα ακολουθήσουν τις πυρκαγιές (πλημμύρες, λασπορροές, κατολισθήσεις) και η εκστρατεία ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, με πρώτη τη Βόρεια Εύβοια (όπου θα έχει την ευθύνη ο Σταύρος Μπένος).

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: «Η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, να ξανακερδίσει ό,τι χάσαμε».

Δεν θα είναι εύκολο. Οι προβλέψεις των ειδικών για την Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου, είναι εφιαλτικές. «Οι πυρκαγιές μπορεί να διαρκούν μέχρι και 30 ή και 40 επιπλέον ημέρες στο τέλος του αιώνα αν συνεχιστούν οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λένε στα «ΝΕΑ» δύο επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η σύνδεση του φαινομένου αυτού με την κλιματική αλλαγή είναι ευθεία: οι φωτιές ευνοούνται από τον καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία και, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα, οι καύσωνες αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα συγκλονιστικό άρθρο της στην «Guardian», που αναδημοσιεύουν κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ», η συγγραφέας Φρανσίν Πρόουζ γράφει ότι στους ιστορικούς εφιάλτες των τελευταίων δεκαετιών (δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις, έκρηξη του ρατσισμού) πρέπει να προστεθεί και το βίντεο από ένα φέρι-μποτ γεμάτο ανθρώπους που βλέπουν πίσω τους την Εύβοια να καίγεται.

Αυτό το βίντεο, γράφει, είναι μια εικόνα της Κόλασης του Δάντη. Και πρέπει να το δουν όλοι. Γιατί αν δεν τρομάξουμε, αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας, αν δεν μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, αυτή η κόλαση θα είναι σύντομα ο κόσμος μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024