Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σήκωσαν» κρυπτονομίσματα $600 εκατ. αλλά τα επιστρέφουν!

«Σήκωσαν» κρυπτονομίσματα $600 εκατ. αλλά τα επιστρέφουν!

Η κλοπή έγινε από πρωτόκολλο γνωστό ως PolyNetwork και είναι μεγαλύτερη ληστεία του είδους που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα

Χάκερ έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ληστεία του είδους που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Η κλοπή έγινε από πρωτόκολλο γνωστό ως PolyNetwork, το οποίο επιτρέπει σε χρήστες να ανταλλάσσουν τέτοια κρυπτονομίσματα από διάφορες πλατφόρμες (blockchains) διασυνδεδεμένες μεταξύ, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Πρόκειται για εξέλιξη που δείχνει τους μεγάλους κινδύνους που εξακολουθούν και συνεπάγονται τα κρυπτονομίσματα, τα οποία συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών, ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για αυτά περισσότεροι απλοί χρήστες.

Σε μια περίεργη τροπή της υπόθεσης, στη συνέχεια οι χάκερ – και έπειτα από έκκληση του PolyNetwork – άρχισαν να επιστρέφουν τα κλεμμένα, με το CNBC να μεταδίδει ότι μέχρι το βράδυ (ώρα Ελλάδας) είχαν επιστραφεί περίπου τα μισά. Αναλυτές της αγοράς έλεγαν ότι αυτό μπορεί να έγινε επειδή θα δυσκολεύονταν να «ξεπλύνουν» τόσο μεγάλο ποσό και επειδή μπορεί να φοβήθηκαν ότι θα εντοπιστούν.

Από την κλοπή των χάκερ δέχτηκαν πλήγμα πολλές δεκάδες χιλιάδες ατόμων σύμφωνα με επιστολή που ανήρτησε η PolyNetwork στο Twitter. Κρυπτονομίσματα Tether αξίας περίπου 33 εκατ. δολαρίων που ήταν μέρος της κλοπής μπλοκαρίστηκαν και πάγωσαν από την Tether, ώστε να μην είναι διαθέσιμα στους κλέφτες.

Από την ιστοσελίδα της PolyNetwork δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο το ποιος «τρέχει» το πρωτόκολλο, το οποίο ορίζει το πώς γίνονται οι συναλλαγές μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, αναφέρει το Bloomberg. Πρόκειται μεταξύ άλλων για συναλλαγές στη λεγόμενη αποκεντρωμένη χρηματοπιστωτική – γνωστή και ως DeF -, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση το τελευταίο διάστημα λόγω της έκρηξης εφαρμογών που επιτρέπουν σε χρήστες θα κάνουν συναλλαγές, να δανείζονται και να δανείζουν κεφάλαια απευθείας σε άλλους χρήστες χωρίς να υπάρχουν άλλοι ενδιάμεσοι.

Χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Binance έχουν ξεκινήσει προσπάθεια για να βοηθήσουν την PolyNetwork όπως ανακοίνωσε στο Twitter το αφεντικό της πρώτης, Τσανγκένγκ Ζάο.

ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. Με το που έκλεψαν οι χάκερ τα χρήματα, άρχισαν να τα στέλνουν σε διάφορες άλλες διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων. Ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας SlowMist ανακοίνωσαν μεταφέρθηκαν σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 610 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 460 εκατ. δολάρια που έκαναν φτερά πριν από μερικά χρόνια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Mt. Gox και οδήγησαν στη χρεοκοπία του αλλά και στην αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον – αναδυόμενο τότε – χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.

Η SlowMist ανέφερε επίσης ότι έχει βρει τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χάκερ και την ιντερνετική τους διεύθυνση (ΙΡ) και άλλα ψηφιακά αποτυπώματα και πως πιθανότατα η επίθεση είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό από καλά οργανωμένη ομάδα.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» που επικαλείται στοιχεία από τον ιστότοπο δεδομένων κρυπτονομισμάτων CoinGecko, η τρέχουσα αξία των πλατφορμών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) όπως είναι το δίκτυο Polygon ανέρχεται σε περίπου 103 δισ. δολάρια. Η αγορά αποκεντρωμένης χρηματοδότησης είχε ξεπεράσει σε αποτίμηση τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος και είχε αγγίξει το υψηλό των 150 δισ. δολαρίων τον Μάιο, προτού καταρρεύσει στη συνέχεια σχεδόν κατά 50% μαζί με την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίθεση στην PolyNetwork, ο νέος πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Γκάρι Γκένσλερ είχε προειδοποιήσει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των πλατφορμών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης χρειάζεται πιο αυστηρή εποπτεία από την κυβέρνηση, αναφέρει ακόμη το «Forbes». Ο Γκένσλερ επεσήμανε ότι οι συναλλαγές αυτές μπορεί να εμπίπτουν της νομοθεσίας που διέπει άλλες αγορές, όπως τις πρώτες ύλες και τις ίδιες τράπεζες και κάλεσε το Κογκρέσο να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, την οποία παρομοίασε με την Αγρια Δύση, όπως ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024