Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περιορισμοί και τρίτη δόση εμβολίου στο τραπέζι

Περιορισμοί και τρίτη δόση εμβολίου στο τραπέζι

Συναγερμός στο Ισραήλ από την αύξηση των κρουσμάτων με Covid-19

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ισραήλ, με το υπουργείο Υγείας να καταγράφει χθες 5.755. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, έφθασε σε αριθμό-ρεκόρ για τους τελευταίους 6 μήνες, στις 400 περιπτώσεις. Οι εξελίξεις στη δημόσια υγεία στο Ισραήλ παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από τις άλλες χώρες, καθώς στη χώρα αυτή το πρόγραμμα των εμβολιασμών ξεκίνησε πρώτο. Περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση, 5,4 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ ήδη χορηγήθηκε σε 64.899 άτομα και τρίτη δόση.

Το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που ώθησε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ χθες να καλέσει τους ηλικιωμένους να λάβουν και τρίτη δόση. Πάντως, στο ειδικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους δεν τάσσονται υπέρ μιας τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών. Κάτι που, βέβαια, μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες εάν αυξηθεί το ποσοστό θανάτων από Covid.

Πράσινο πιστοποιητικό. To υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την έγκριση νέων περιορισμών στη δημόσια ζωή, διευρύνοντας τη χρήση του λεγόμενου πράσινου πιστοποιητικού που θα απαιτείται στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να εισέλθει κάποιος σε επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτει απόδειξη ότι εμβολιάστηκε, ασθένησε ή έχει αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Πάντως, ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Ιταμάρ Γκρότο δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο ότι οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν αποτελούν την κατάλληλη απάντηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. «Είναι δύσκολο να ξέρουμε εάν αυτά θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε. «Στην ουσία έχουμε δύο επιλογές: το λοκντάουν και την εμβολιαστική προσπάθεια. Η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων μέτρων τίθεται εν αμφιβόλω».

Ανοσία και μετάλλαξη Δέλτα. Εν τω μεταξύ, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί λόγω της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών της Οξφόρδης. Ο καθηγητής σερ Αντριου Πόλαρντ, ενημερώνοντας βρετανούς βουλευτές, δήλωσε χθες πως επειδή τα εμβόλια δεν σταματούν την εξάπλωση της Covid η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης είναι αδύνατη. «Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι δεν πρόκειται για ιλαρά. Εάν το 95% των πολιτών είχαν εμβολιαστεί για την ιλαρά, ο ιός δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί. Ομως η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και τους εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον ιό. Δεν διαθέτουμε κάτι που θα σταματήσει εντελώς τη μετάδοση». Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικίας 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να δείξουν θετικοί σε τεστ, αφότου έρθουν σε επαφή με κάποιον που ασθενεί με Covid.

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε χθες ότι ήδη υπάρχουν σχέδια να ξεκινήσουν εμβολιασμοί με την τρίτη δόση στις πιο ευάλωτες ομάδες, από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα θα γίνεται στις ομάδες αυτές και το εμβόλιο της γρίπης. Ομως ο σερ Πόλαρντ αμφισβήτησε την ανάγκη τρίτης ενισχυτικής δόσης. «Αυτή θα χρειαστεί εάν δούμε αποδείξεις ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες ή τους θανάτους μεταξύ των εμβολιασμένων. Αυτό δεν είναι κάτι που καταγράφεται προς το παρόν».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και εάν μειώνονται τα αντισώματα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιθανόν να θυμάται τον εμβολιασμό για δεκαετίες και να προσφέρει έναν βαθμό προστασίας εάν εκτεθούμε στον ιό. «Αρα δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024