Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο δρόμος των ανθρώπων

Ο δρόμος των ανθρώπων

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να ανακτήσει το δημόσιο χώρο και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του, κλείνοντας προσωρινά ένα δρόμο (μερικώς ή πλήρως) και απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Living Streets and Citizens Engagement in local energy and climate projects», ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, η υλοποίηση του έργου στην Ελλάδα με πρώτη στάση την πόλη της Κορίνθου.

Ο Δήμος Κορινθίων, πραγματοποίησε την Τελετή Έναρξης του «Corinth Living Streets», που έχει ως σύνθημα το «Dream, Schedule and Enjoy the Experience», στην κεντρική Πλατεία «ΠαναγήΤσαλδάρη».

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, κ. Βασίλειος Νανόπουλος, και ο Αντιδήμαρχος Μελετών και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Γκεζερλής, παρευρέθηκαν στην Τελετή Έναρξης των εκδηλώσεων μαζί με τον Πρόεδρο του Δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», κ. Δημήτριο Καφαντάρη, και το Γενικό Διευθυντή, κ. Ιωάννη Γεώργιζα.

Ο Δήμος προέβη στην απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την οδό Εθνικής Αντίστασης, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην προσθήκη πρασίνου και στη διοργάνωση ενός ιδιαίτερου Φεστιβάλ Σκακιού.

Με τον τρόπο αυτό, έγινε ένα πρώτο βήμα, ώστε οι δρόμοι της Κορίνθου να καταστούν πιο βιώσιμοι. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών, η Δημοτική Αρχή προσκάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν ενεργά στα δρώμενα παίζοντας μια παρτίδα σκάκι.

Οι εκδηλώσεις του «Corinth Living Streets» θα συνεχιστούν σε δύο ακόμα κεντρικά σημεία της πόλης (21-28 Αυγούστου στο Φλοίσβο και 11-20 Σεπτεμβρίου στην Ακτή Καλάμια) με δράσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εικαστικά δρώμενα, θερινό κινηματογράφο, διεξαγωγή υπαίθριων σεμιναρίων, ψηφιακό πλανητάριο και αστροπαρατήρηση, εκθέσεις, τουρνουά βόλεϊ, ποδηλασία και αγώνες δρόμου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Living Streets;

Το 2013, οι κάτοικοι δύο δρόμων στη Γάνδη του Βελγίου, αποφάσισαν να μετατρέψουν προσωρινά τους δρόμους τους σε όμορφους, καταπράσινους χώρους συνάντησης για τις γειτονιές τους, απομακρύνοντας για μερικούς μήνες τα αυτοκίνητα, για να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Living Streets. Κατά το διάστημα που ακολούθησε, η ιδέα του Living Streets πυροδότησε τη φαντασία εκατοντάδων πολιτών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 50 παρόμοιων δρόμων στην πόλη της Γάνδης, η οποία αποτέλεσε έμπνευση για πολλές άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ενδεικτικά αναφέρονται: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Ίβανιτς Γκράντ (Κροατία), Λα Ροσέλ (Γαλλία), Μίλτον Κέινς (Ηνωμένο Βασίλειο), Ρόττερνταμ (Ολλανδία), Τορίνο (Ιταλία) και Ζαντάρ (Κροατία).

Κάθε πόλη που υιοθέτησε την ιδέα του Living Streets την προσάρμοσε στα δικά της δεδομένα και στο δικό της τοπικό πλαίσιο.

  • Στο Ίβανιτς Γκράντ (Κροατία), ο Δήμαρχος διένειμε εξοπλισμό κηπουρικής σε όσους μένουν σε πολυκατοικίες και τους διέθεσε προσωρινά, δημοτικούς χώρους, με σκοπό να προωθήσει δραστηριότητες κηπουρικής στον αστικό ιστό. Η εν λόγω πρωτοβουλία οδήγησε στη διοργάνωση ενός διαγωνισμού με προϊόντα κολοκύθας.
  • Στο Τορίνο (Ιταλία), μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, οι καλλιτέχνες της περιοχής πραγματοποίησαν εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά, με θέμα «Τι είδους γειτονιά θα θέλατε στο μέλλον;» και διοργάνωσαν καλλιτεχνικές εκθέσεις με παιδικές ζωγραφιές που αποτύπωναν πως φαντάζονται την περιοχή του Campidoglio στο μέλλον.
  • Η υλοποίηση του Living Streets στο Λα Ροσέλ (Γαλλία), περιλάμβανε τη μετατροπή ενός πολυσύχναστου δρόμου δίπλα σε ένα σχολείο, σε ένα δρόμο χωρίς αυτοκίνητα για μία ημέρα. Οι δραστηριότητες στόχευαν στην προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης προς το σχολείο: τα παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν ποδήλατα και έλαβαν μέρος σε διαδρομές από το σπίτι προς το σχολείο, συνοδευόμενα από ενήλικες είτε με ποδήλατα είτε με τα πόδια.

Ιωάννης Γεώργιζας, γενικός διευθυντής Βιώσιμης Πόλης

Το Living Streets αποτελεί επιπλέον, μία ευκαιρία εξερεύνησης νέων τρόπων σχεδιασμού των πόλεων με έμφαση στη μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να ανακτήσει το δημόσιο χώρο και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του, κλείνοντας προσωρινά ένα δρόμο (μερικώς ή πλήρως) και απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων.

Ο δημόσιος χώρος πλέον κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα και τους χώρους που τα εξυπηρετούν, δηλαδή δρόμους και χώρους στάθμευσης. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την άνευ προηγουμένου αύξηση, με βιώσιμο και φιλικό τρόπο προς τους πολίτες, με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων, την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Στόχοι:

  • Πειραματισμός με τη βιώσιμη κινητικότητα
  • Νέα προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό
  • Ενίσχυση κοινωνικών δεσμών

 

Οφέλη:

  • Προσωρινός επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος διαβίωσης των κατοίκων, με στόχο και τη μετέπειτα μόνιμη βελτίωσή του.
  • Ανάπτυξη & ανάδειξη υπαίθριων δραστηριοτήτων.
  • Η ιδέα φέρνει κοντά τους κατοίκους της περιοχής. Αποτελεί μια ώθηση για διάλογο μεταξύ γειτόνων και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Το Living Streets είναι μια ιδανική ευκαιρία για πειραματισμό με εναλλακτικές και πράσινες υποδομές, νέες μορφές αστικών μεταφορών και κινητικότητας, απομακρυσμένο χώρο στάθμευσης και μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.

Ο πρόεδρος της Βιώσιμης Πόλης Δημήτρης Καφαντάρης(αριστερά) παίζει σκάκι με τον Δήμαρχο Κορίνθου Βασίλη Νανόπουλο

Μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Corinth Living Streets από τον Δήμο Κορινθίων οι δρόμοι της Κορίνθου θα ζωντανέψουν ξανά με το σύνθημα “Dream, Schedule and Enjoy the Experience”, καθώς η πόλη της Κορίνθου θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο πόλο έλξης δημοτών και επισκεπτών, πόλο ανάπτυξης και εξέλιξης με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στόχος μας είναι:

  • να γίνει συλλογική συνείδηση η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η κοινωνική συναίσθηση και η ενεργοποίηση των πολιτών, ο οποίοι θα ενδιαφέρονται και θα συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που άπτονται του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος,
  • να ενισχύσουμε την ενασχόληση των δημοτών με τον αθλητισμό, τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο δήμο μας και γενικότερα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και φυσικό τρόπο ζωής κατακτώντας το περίφημο «ευζήν» με παράλληλη προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης στην πόλη,
  • να δημιουργηθούν νέοι ανοιχτοί αστικοί πράσινοι χώροι, οι οποίοι με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας θα συμβάλλουν περαιτέρω στην πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ζωή της πόλης,
  • να μειώθει το οικολογικό αποτύπωμα ώστε να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Κορινθίων προς όφελος των πολιτών και με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το Living Streets χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EUKI (European Climate initiative) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Energy Cities», το οποίο αποτελεί και επικεφαλής του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων. Την υλοποίηση του Living Streets έχουν αναλάβει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στην Ελλάδα, ως το δίκτυο δήμων που πληροί τα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται και τον βαθμό εμπειρίας που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας επιτυχούς οργάνωσης τέτοιων δράσεων.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024