Σχετική επιβάρυνση αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2. στην ατμόσφαιρα της Αττικής, (Βόρειο, Δυτικό και Κεντρικό τομέα) κατέγραψε σήμερα το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τους επιστήμονες να αποδίδουν το φαινόμενο, στην μεταφορά τους από την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.
Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων PM2.5 (> 50 μg m-3), τα οποία σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της Τρίτης, υπαγορεύουν την προσοχή των πολιτών στην εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα εντός του αστικού ιστού και στο ύπαιθρο, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων ενηλίκων, υπερηλίκων και παιδιών. Επίσης απαιτείται χρήση μάσκας όταν διαπιστωθεί δυσχέρεια στην αναπνοή σε εξωτερικούς χώρους επιβαρυμένων σημείων του λεκανοπεδίου.
Ιδιαίτερη προσοχή, συνίσταται σε όσους πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, κατά τις βραδυνές ώρες, όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάζουν περισσότερο κοντά στο έδαφος.
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στις διακυμάνσεις της ποιότητας του αέρα, επισήμανε ότι παρακολουθούνται στενά για την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά την επιβάρυνση των τελευταίων ημερών από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής και την εκ νέου επιβάρυνση που παρατηρείται σήμερα από τις φωτιές στην Εύβοια. «Με την συνδρομή των έγκριτων Ελλήνων επιστημόνων και τις επίσημες οδηγίες των διεθνών οργανισμών, θα εξακολουθήσουμε αδιαλείπτως να ενημερώνουμε τους πολίτες, τους τουρίστες και τους επισκέπτες της Αττικής για την ασφάλεια της υγείας τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων