Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγλαΐα Κυριακού - Η ευεργέτιδα

Αγλαΐα Κυριακού – Η ευεργέτιδα

Το όραμα της Αγλαΐας Κυριακού πήρε σάρκα και οστά στις 27 Απριλίου 1938, όταν τελέστηκαν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος

Στις 7 Αυγούστου 1933, ενόσω η Ελλάδα επούλωνε ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στη χώρα ήταν πολύ υψηλά, μια Ελληνίδα με αγάπη για τα πάσχοντα και άπορα παιδιά αποφάσισε, διά της συντάξεως μυστικής διαθήκης, να διαθέσει ολόκληρη την περιουσία της, ώστε να ιδρυθεί μια παιδιατρική κλινική με την επωνυμία «Κλινική Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη».

Η ευεργέτιδα αυτή ήταν η Αγλαΐα Παναγιώτου Κυριακού, θυγατέρα του λογίου Σπυρίδωνος Αντωνιάδη, το δε μετέπειτα ιδρυθέν νοσηλευτικό ίδρυμα δεν ήταν άλλο από το «Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού».

Το οικόπεδο για την ανέγερση της παιδιατρικής κλινικής παραχωρήθηκε δωρεάν από το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που είχε ιδρυθεί το 1900.

Η εκπόνηση των σχεδίων ανατέθηκε σε τριμελή επιτροπή, που συνίστατο από τους Φωκίωνα Κοπανάρη, Γεώργιο Μακκά και Ιωάννη Αντωνιάδη, αρχιτέκτονα, αδελφό της δωρήτριας, Αγλαΐας Κυριακού.

Επειδή το κόστος κατασκευής του νοσηλευτικού ιδρύματος υπερέβαινε το κληροδοτημένο ποσό, η ελληνική πολιτεία ενέκρινε τη χορήγηση του υπόλοιπου ποσού που ήταν απαραίτητο για την ολοκλήρωση αυτού, ενώ μερίμνησε διά νόμου και για την ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο θεμέλιος λίθος του ιδρύματος τέθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1934.

Τους πρώτους μήνες του 1938 ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και ο πλήρης εξοπλισμός του ιδρύματος.

Το όραμα της Αγλαΐας Κυριακού πήρε σάρκα και οστά στις 27 Απριλίου 1938, όταν τελέστηκαν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου, με δύναμη 20 κλινών, άρχισε το Δεκαπενταύγουστο του 1938, ενώ εντός ολίγων μηνών η δύναμη των κλινών διπλασιάστηκε.

Ο Παναγιώτης Κυριακού

Πρώτος ασθενής ήταν ο Ιωάννης Νικ. Θειακούλης, ηλικίας 7,5 μηνών (αιτία εισόδου: από 3ημέρου διάρροια).

Κατά το πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας, από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 1938, εισήλθαν 139 ασθενείς στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική και 164 ασθενείς στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική.

Στα χρόνια της Κατοχής το νοσοκομείο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες.

Μετά την Απελευθέρωση από τους κατακτητές το νοσηλευτικό ίδρυμα ανασυγκροτήθηκε ταχέως και επεκτάθηκε.

Στις μετέπειτα δεκαετίες, χάρη κυρίως στις άοκνες και συγκινητικές προσπάθειες των ανθρώπων του, των στελεχών του, το «Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στην αποστολή του, επιτελώντας ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό, νοσηλευτικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο.

*Εις μνήμην της Αγλαΐας Παναγιώτου Κυριακού και του πατρός μου, του αναισθησιολόγου Γιάννη Στεργιόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε ευόρκως στο «Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» από το 1953 έως το θάνατό του, το 1990.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024