Έκκληση ΠΟΥ – Όχι στην τρίτη δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – Να διατεθούν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε έκκληση για ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να τεθούν στη διάθεση χωρών που εμβολίασαν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πολιτών τους
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας (ΠΟΥ) έκανε σήμερα έκκληση για ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.
«Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες, σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ο οποίος προσέθεσε ότι το μορατόριουμ πρέπει να διαρκέσει «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα, που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου, έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.
Αντιδρούσε στο γεγονός πως η Γερμανία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν εκστρατείες για μια τρίτη δόση (για τα εμβόλια που απαιτούν αρχικά δύο δόσεις) ή «ενισχυτική δόση».
Το Μάιο, ο δρ Τέντρος είχε θέσει μια πρόκληση: τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Προκειμένου να φθάσουμε αυτό τον στόχο, χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια ακριβώς να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.
Προς το παρόν, ο Covax δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του ελλείψει δόσεων και έχει διανείμει μόλις ένα μικρό μέρος των αρχικά προβλεπόμενων δόσεων.
Από τα 4 δισ. των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, το 80% έχει πάει σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής του Covax στο πλαίσιο του ΠΟΥ, παραδέχθηκε ότι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι ένας φιλόδοξος στόχος, ο οποίος ίσως να μην επιτευχθεί.
- Πικέρμι: Μετωπική σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός μηχανής
- Βουλή: Το βαρύ κλίμα στη ΚΟ της ΝΔ, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις για τις άρσεις ασυλίας των «13» του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442