Η Ρόδος μετράει τις «πληγές» τις μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Περίπου 8.800 στρέμματα παρθένου κωνοφόρου δάσους και μεταβατικής βλάστησης εκτιμάται ότι κάηκαν τις 3 τελευταίες μέρες με βάση και την εικόνα που δίνουν οι δορυφόροι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, από χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στις περιοχές Θολού, Σορωνής Άνω και Κάτω Καλαμώνα, Πεταλούδων και Μαριτσών τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Δυστυχώς, υπήρξαν απώλειες σε ζώα.

Το τελευταίο μέτωπο στην απόκρημνη περιοχή του Κερωνιάτη κοντά στα Μαριτσά, που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτή την ώρα πραγματοποιείται διαβροχή της καμένης έκτασης για να απομακρυνθεί και η παραμικρή αιτία αναζωπύρωσης. Παραμένουν στην περιοχή τα 20 0χήματα από τη Ρόδο και τα 14 που ήρθαν από διάφορες περιοχές.

Ρόδος: Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι σήμερα 4-8-2021, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Ρόδου είναι σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία κινδύνου 5) και στη λοιπή Π.Ε. Δωδεκανήσου είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής.

Καλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Απαγόρευση εκδρομών

Για αύριο σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονή εκδρομέων στις ευπαθείς περιοχές και δάση από ώρα 21.00 έως 06.00 της επομένης, της Π.Ε. Δωδεκανήσου που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως: «Στην Ρόδο, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην Κω, η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Στη συνεδρίαση που τελείωσε λίγο πριν, περισσότερο μας απασχόλησε η κατάταξη της Ρόδου στην κατηγορία 5 για κίνδυνο πυρκαγιάς, παρά τα μέτωπα της Ρόδου και της Κω στα οποία τα νέα είναι καλά»

Έκκληση απευθύνουν και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς τους συναδέλφους τους και τους ανθρώπους του τουρισμού να ενημερώνουν τους τουρίστες να μην πηγαίνουν προς τις περιοχές της Ρόδου που υπάρχουν εστίες φωτιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο