Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φίλης - Κακώς υποτίμησε τον Μητσοτάκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Φίλης – Κακώς υποτίμησε τον Μητσοτάκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Φίλης επέκρινε τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε λόγο για κρίση φυσιογνωμίας

Αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης, αναφέροντας ότι κακώς υποτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επέκρινε τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο κ. Φίλης, επιτέθηκε στην  κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορώντας τη ότι «οικοδομεί μια νέα Μεταπολίτευση, αλλά προς τα πίσω».

Όπως ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί μια νέα Μεταπολίτευση αλλά προς τα πίσω. Αυτό είναι το πρόσημο, το πρόγραμμα και ο στόχος της. Με παραδοσιακούς όρους θα λέγαμε ότι επιχειρεί ένα βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό: να εμπεδώσει μια νεοσυντηρητική δεξιά και νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στους θεσμούς και στους αρμούς της εξουσίας. Τη μάχη αυτή τη δίνει με ιδεολογικούς όρους, προσπαθώντας να εγκαταστήσει στο συλλογικό φαντασιακό παλιούς ιδρυτικούς αλλά και νέους μύθους της συντηρητικής παράταξης. Είναι παλιά δεξιά, βαθιά συντηρητική, αλλά ανακαινισμένη υπό τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του (που κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ)».

Σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης για τη ΝΔ: «Σε αυτή τη μάχη που δίνουν, έχουν προσελκύσει δυνάμεις του Κέντρου, το λεγόμενο Ακραίο Κέντρο, που έχει πλέον υιοθετήσει την πιο σκληρή γλώσσα αλλά και συμπεριφορά.  Το χαρακτηρίζει η αποδοχή όλου του δεξιού οπλοστασίου, ακόμα και στην ορολογία, και ένα βαθύτατο αντιΣΥΡΙΖΑ μένος, που διαπερνάει όλη την ύπαρξή τους και δεν επιτρέπει ούτε  ένα  ψήγμα ανώδυνης κριτικής που θα περίμενε κανείς να ασκείται στη ΝΔ. Γιατί κυρίαρχο μέσα τους, είναι να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όλα τ’ άλλα τα θεωρούν δευτερεύοντα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει αυτό το Κέντρο με γραμμή δεξιάς. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επικρίσεις για τη διεύρυνση

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση, καθώς προσχώρτησαν πρόσωπα που «είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό», ενώ με την συνθηματολογία περί στροφής προς το Κέντρο «δημιούργησε συγχύσεις».

«Η αναγκαία διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τρόπο που δημιούργησε συγχύσεις. Η συνθηματολογία για στροφή προς το Κέντρο, σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση διαμορφώνει δύο αντίπαλα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, τη Δεξιά και την Αριστερά, από πολλούς πολίτες εκλήφθηκε ως ιδεολογικοπολιτική ταλάντευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό μάλιστα συνέβαλε και η εικόνα των προσχωρήσεων προσώπων που είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό. Δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε το 32% των εκλογών, που δεν ήταν ομοιογενές και ήταν αναγκαίο να οργανωθεί προγραμματικά-ιδεολογικά στο έδαφος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα πολιτικό κόμμα είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί  συνθήκες ηγεμονίας, αρχής γενομένης από τους εκλογείς του. Εννιά χρόνια μετά την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε πολλούς ψηφοφόρους μας ως πρώην ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, να τους προσδιορίζουμε με βάση την καταγωγή τους κι όχι με βάση τη σημερινή τους ταυτότητα. Αυτό μάλιστα δεν εκφράζει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν οριστικά κόψει τους δεσμούς τους με αυτόν τον πολιτικό χώρο» είπε μεταξύ άλλων.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι  «η κρίση φυσιογνωμίας συναρτώμενη και με αντιφατικά μηνύματα ως προς την ποιότητα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει ερωτήματα σε  ένα μέρος της εκλογικής μας επιρροής από τα Αριστερά».

Για τον νομοσχέδιο Κεραμέως

Σε ό,τι αφορά στα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο Κεραμέως, ανέφερε ότι «Τίποτα απ’ ό,τι ψηφίζει η ΝΔ δεν εξυπακούεται ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Πολλές φορές νόμοι άδικοι για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νεολαία, έχουν ακυρωθεί».

Στηλίτευσε τη διάταξη να αναζητούν οι διευθυντές των σχολείων χρηματοδότηση από την αγορά, λέγοντας ότι «η καταδίκη των σχολείων να ζητιανεύουν για να λειτουργούν θα προκαλέσει πολλές κοινωνικές αντιδράσεις. Αντιδράσεις επίσης θα προκαλέσει και η προσπάθεια διαπλεκόμενων τοπικών παραγόντων ή άλλων σχημάτων αυτο-ονομαζόμενης ευεργεσίας, να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, με αντιπαροχές διαφημιστικές ή με παρεμβάσεις στη λειτουργία του σχολείου».

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση αν αγγίζει το όριο του λαϊκισμού να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είσοδο των αδικημένων στα πανεπιστήμια αναδρομικά, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Λαϊκισμός είναι να λες «ναι σε όλους για όλα τα αιτήματα». Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ρωτάτε. Δεν υποσχόμαστε «όλοι στο πανεπιστήμιο». Ζητάμε, να μην μείνει καμιά θέση κενή λόγω της Ελάχιστης Βάσης, αφού μόλις προ δύο μηνών η Πολιτεία προκήρυξε 77.415 θέσεις εισακτέων. Προφανώς, επειδή κρίνει ότι τόσες χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία και τόσες μπορούν να στηρίξουν τα πανεπιστήμια. Αλλιώς, απλώς κοροϊδεύει τους νέους. Έχουμε λοιπόν καθήκον, να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων λυκείου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν του χρόνου υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι φετινοί κομμένοι λόγω της ΕΒΕ θα έχουν δικαίωμα να καταλάβουν τις θέσεις που δεν κατελήφθησαν φέτος (και ουσιαστικά τους ανήκουν), χωρίς να ανταγωνίζονται τους υποψηφίους που θα δίνουν πρώτη φορά. Νομίζω δεν υπάρχει πιο δίκαιη και λογική διακήρυξη αρχών. Είναι ευνόητο από την άλλη, ότι αν η ΕΒΕ εφαρμοστεί περισσότερες από μια χρονιά, θα χρειαστεί να υπάρξει προσαρμογή στην αντιμετώπιση του θέματος.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024