Νέο Δίκτυο Δήμων και Περιφερειών για την Κλιματική Αλλαγή, με την επωνυμία CLIMATTICA® δημιουργήθηκε στην χώρα μας. Η χρονική στιγμή είναι σωστή, ωστόσο το μέλλον θα δείξει αν θα αποδώσει σε ικανό βαθμό ώστε να θεωρηθεί απαραίτητο. Διότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη παγκοσμίως χώρα με τόσα δίκτυα, αναπτυξιακές εταιρίες και συνδέσμους, με συμμετοχή δήμων και περιφερειών, με τις ανάλογες φυσικά οικονομικές εισφορές. SDG 17 μάλιστα είναι και το πρόσφατο σχετικά δίκτυο με πρόεδρο την Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη και δεκάδες δήμους μέλη που μεταξύ άλλων έχει ως αποστολή την βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Στο δίκτυο CLIMATTICA®, εκτός της Περιφέρειας Αττικής, θα συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη με απόφαση των Συλλογικών τους Οργάνων, οι Περιφέρειες Κρήτης και Αν. Μακεδονίας -Θράκης, o ΦΟΔΣΑ Δυτ. Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ και οι Δήμοι: Αγ. Αναργύρων, Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Παρασκευής, Άργους, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Διονύσου, Ιθάκης, Κέας-Κύθνου, Κοζάνης, Κρωπίας, Μάνδρας -Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Μυκόνου, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πειραιώς,  Πυλαίας-Χορτιάτη, Ραφήνας -Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σαρωνικού και Ωρωπού.

To CLIMATTICA είναι ένα πολύ-συμμετοχικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων, μια πλατφόρμα ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών των δυνητικών εταίρων, που θα λειτουργεί και θα ενεργεί ως αξιόπιστη διεπαφή, τόσο μεταξύ των μελών του περιβαλλοντικά ευαίσθητου χώρου των τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.

Στόχος του Δικτύου CLIMATTICA® είναι να αποτελέσει ένα κέντρο δημόσιας διαβούλευσης που θα ενισχύσει το διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ, κοινωνία των πολιτών, φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εμπειρογνώμονες κ.α.).

Μεταξύ άλλων, θα παρέχει συμβουλευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη στα μέλη του για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής που θα καταθέτει στους αρμόδιους φορείς σε όλα τα επίπεδα, θα προωθεί καινοτόμες συμπράξεις μεταξύ φορέων και θα υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, κ. Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από ποτέ, έχουμε κληθεί ως τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με ακραία καιρικά φαινόμενα, που δοκίμασαν την ετοιμότητα των οργάνων της Πολιτείας. Τα παραπάνω επιτάσσουν να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, να λαμβάνουμε μέτρα γρήγορα, άμεσα, και αποτελεσματικά, και να σχεδιάζουμε πολιτικές και μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών, των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική», κ. Νίκος Παπαγεωργίου, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τη σύσταση και λειτουργία του Δικτύου CLIMATTICA, και υπογράμμισε πως το Δίκτυο «αποσκοπεί στην προώθηση της φιλοσοφίας του θετικού οικολογικού αποτυπώματος, αλλά και των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οφελών της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας για όλους τους φορείς».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης  κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο  αναφέρθηκε στο όραμα του CLIMMATICA® και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων και Περιφερειών Climattica® είναι εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα συγκυρία, όπου για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δίπλα μας. Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας, πάντα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, καλούμαστε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε μία βιώσιμη Ελλάδα για όλους, και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μητρόπολη των Περιφερειών, που συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Παράλληλα, είναι από τις πλέον εκτεθειμένες περιοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό, ως Αττική, αναγνωρίζουμε πως η μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή ξεπερνάει τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια μιας Περιφέρειας ή ενός Δήμου.

Τώρα, καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η δικτύωση για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διάχυση, και η συνεργασία για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, και για τη συμμετοχή σε πιλοτικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις. Θέλουμε να αποτελέσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ένα υπόδειγμα συνεργασίας για την άσκηση βιώσιμων πολιτικών, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις για τις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής, αντλώντας από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές.

Η συνεργασία και δικτύωση με ΟΤΑ και άλλους φορείς θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, και θα ενισχύσει τις δυνατότητες που έχουμε για την αποτελεσματική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των επιπτώσεων τις στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον, στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, και εντέλει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στόχος είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Δίκτυο να αγκαλιαστεί από όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της Ελλάδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της δημιουργίας του Δικτύου Climattica τυγχάνει της αποδοχής και του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικού Εκπροσώπου για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Δρ. Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος εξαίροντας την πρωτοβουλία τόνισε: «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η πρωτοβουλία της ίδρυσης ενός εθνικού δικτύου για την κλιματική αλλαγή που ήρθε από την Περιφέρεια Αττικής. Διότι η περίοδος που ζούμε, αποτελεί την πιο πανηγυρική έναρξη των επιπτώσεων της αποσταθεροποίησης του κλίματος σε όλον τον πλανήτη».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr