Η Βρετανία έστειλε νέο τροποποιημένο σχέδιο, το οποίο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία μέχρι τη 1 το μεσημέρι πριν λάβει την τελική του μορφή και προωθηθεί προς υιοθέτηση σήμερα.

Η πίεση όλων των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανάγκασε τη Βρετανία να αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που ζητήθηκαν για το σχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα Πέμπτη σε ψηφοφορία, ανανεώνοντας για έναν ακόμη χρόνο τη θητεία της δύναμης.

Νέο σχέδιο

Νωρίς χθες το πρωί η Βρετανία έστειλε νέο τροποποιημένο σχέδιο, το οποίο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία μέχρι τη 1 το μεσημέρι πριν λάβει την τελική του μορφή και προωθηθεί προς υιοθέτηση σήμερα.

Τα τρία σημεία που η Κυπριακή Δημοκρατία πίεσε για να αλλάξουν, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των υπολοίπων μελών και κυρίως των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας και Ιρλανδίας, είναι:

Στην παράγραφο 3 του προοιμίου η Βρετανία ζητούσε να διατυπωθεί για την άτυπη συνάντηση 5+1 πως το Συμβούλιο σημείωνε με λύπη ότι οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να βρουν επαρκές κοινό έδαφος για την επανάληψη άτυπων διαπραγματεύσεων.

Το νέο κείμενο αφαίρεσε την εξισωτική αναφορά σε δύο πλευρές και γράφει ότι «το Σ.Α. σημειώνει με λύπη πως δεν μπόρεσε να βρεθεί ικανοποιητικό κοινό έδαφος στη συνάντηση, που θα επιτρέψει αυτήν τη στιγμή επανάληψη επίσημων διαπραγματεύσεων».

Η μεγαλύτερη μάχη

Στην παράγραφο 4 του προοιμίου, όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη, αρχικά αφαιρέθηκε μία αναφορά που προσδιόριζε ότι το κοινό έδαφος που αναζητείται είναι «για την αντιμετώπιση ανησυχιών και των δύο πλευρών».

Σοβαρότερη, ωστόσο, ήταν η αφαίρεση από την ουρά της παραγράφου φράσης που πρόσθεσε η Βρετανία, η οποία, στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα», συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, πρόσθεσε ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

Στο δεύτερο προσχέδιο, η συγκεκριμένη φράση είχε διατυπωθεί ως εξής: «Σημειώνοντας ότι αυτές οι παράμετροι προσθέτουν ένα καθαρό πλαίσιο για ένα εύρος διευθετήσεων».

Η τρίτη τροπολογία, που έγινε δεκτή αφορά στην έβδομη παράγραφο του προοιμίου για τα Βαρώσια, όπου αφενός προστέθηκε η αναφορά στην πρόσφατη προεδρική δήλωση της 23ης Ιουλίου και αφετέρου σημειώνεται ότι η προεδρική δήλωση «καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από Τούρκους και τουρκοκύπριους ηγέτες για τα Βαρώσια και ζητά άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης…».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr