Η πρόταση Τσίπρα σήμερα το μεσημέρι για κήρυξης αργίας τις μέρες του καύσωνα και ιδίως την ερχόμενη Δευτέρα προκάλεσε ένα γαϊτανάκι αντεγκλήσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ενώ είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητούσε τη «διακοπή εργασιών» σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Αύριο το πρωί η σύσκεψη υπό το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Πολιτική Προστασία

Εν αναμονή της αυριανής ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Νίκο Χαρδαλιά για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα, ο καύσωνας έγινε ήδη αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Να κηρυχτεί αργία η Δευτέρα λόγω καύσωνα

Η πρόταση Τσίπρα σήμερα το μεσημέρι για κήρυξης αργίας τις μέρες του καύσωνα και ιδίως την ερχόμενη Δευτέρα προκάλεσε ένα γαϊτανάκι αντεγκλήσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ενώ είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητούσε τη «διακοπή εργασιών» σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Καταρχήν υπήρξε επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Facebook τόνισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών».

«Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός», ανέφερε.

Δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα. Η ΔΕΗ να μεριμνήσει άμεσα για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια, καθώς η υπερφόρτωση του δικτύου θεωρείται δεδομένη. Ενώ οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν να διατηρούν ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες».

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί», για να τονίσει ότι «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στις συνέπειές της. Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν».

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το σκωπτικό σχόλιο του μεγάρου Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα έλλειψη σοβαρότητας αναφορικά με το αίτημά του να κηρυχθεί αργία τουλάχιστον η Δευτέρα λόγω καύσωνα.

Τεστ σοβαρότητας, λαϊκισμός και γραφικότητα

Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν:

«Ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνέπειών του κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής.

»Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».

Η απάντηση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου που επανήλθε στο θέμα που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας και επέμεινε ουσιαστικά στο ζήτημα της κήρυξης αργίας λόγω καύσωνα, θυμίζοντας ότι λόγω του χιονιά τα μισά Βόρεια Προάστεια στην Αθήνα έμειναν χωρίς ρεύμα το χειμώνα.

Μια εβδομάδα χωρίς ρεύμα τα ΒΠ λόγω χιονιά

«Ευχόμαστε την επόμενη εβδομάδα να μην χρειαστεί για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε τα ίδια για τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε απάντηση των κυβερνητικών σχολίων για τη σημερινή δήλωση του προέδρου του κόμματος κόμματος της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τον επερχόμενο καύσωνα.

«Γιατί την τελευταία φορά, δε πήραν απλά κάτω από τη βάση αλλά έδωσαν λευκή κόλλα, αφού «κατάφεραν» να αφήσουν χωρίς ρεύμα μέσα στο χιονιά σχεδόν για μια εβδομάδα τα μισά τα βόρεια προάστια», επισημαίνουν οι ίδιες κομματικές πήγες και καταλήγουν:

«Ωστόσο, ειλικρινά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι η ανικανότητα ή η αλαζονεία που τον οδηγεί να μην ακούει κανέναν, ακόμη και τους ειδικούς, όταν αυτοί εγκαίρως του κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική προστασία».

Διακοπή εργασιών χωρίς απώλεια αποδοχών

Από την πλευρά του το ΚΚΕ είχε επισημάνει παρεμβαίνοντας στο θέμα του επερχόμενου καύσωνα και των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία εργαζομένων και ευπαθών ομάδων:

«Ενόψει του νέου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζόμενων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

»Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά, από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

»Απαιτείται μ’ ευθύνη του ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κλπ.

Δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων και πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ

»Επίσης, απαιτείται η δημιουργία περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, όπως και η πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή των μεγάλων αναμονών και του συνωστισμού, κάτι που είναι -ούτως ή άλλως- αναγκαίο εξαιτίας και της πανδημίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που θα κληθούν να εργαστούν σε συνθήκες καύσωνα ζήτησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr