Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γκανούσι ευχαριστεί την Τουρκία: «Τα ΗΑΕ πίσω από το πραξικόπημα στην Τυνησία»

Η Γκανούσι ευχαριστεί την Τουρκία: «Τα ΗΑΕ πίσω από το πραξικόπημα στην Τυνησία»

Η Γιούσρα Γκανούσι είναι κόρη του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας και εκπρόσωπος του κόμματος Ενάχντα,

Η Γιούσρα Γκανούσι, κόρη του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας και εκπρόσωπος του κόμματος Ενάχντα, σε δηλώσεις που προέβη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, υποστήριξε ότι οι παράνομες ενέργειες στην πολιτική σκηνή της Τυνησίας συνεχίζονται με τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης και τον περιορισμό του δικαιώματος συγκέντρωσης από τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σαϊέντ.

Ξένες δυνάμεις

Δήλωσε επίσης ότι ο πατέρας της, Ρασίντ αλ-Γκανούσι, εξακολουθεί να κατέχει το αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας, το οποίο συνεχίζει επίσης τις εργασίες του κανονικά.

Η Γιούσρα Γκανούσι είπε ότι ο πρόεδρος της Τυνησίας δεν έχει το δικαίωμα να αποπέμψει τον πρωθυπουργό της χώρας, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Συντάγματος, και αρνήθηκε τις κατηγορίες για τον πατέρα της.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, η κόρη του Γιανούσι δήλωσε ότι η Τυνησία είναι η μόνη πηγή ελπίδας στην περιοχή καθώς είναι το μόνο κράτος στον Αραβικό Σύνδεσμο με δημοκρατική κυβέρνηση και επιβεβαίωσε ότι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να διαταράξουν αυτήν την κατάσταση.

«Βλέπουμε ότι το κλιμακούμενο χάος στην περιοχή προσπαθεί να επιβληθεί και στην Τυνησία, αλλά ο λαός της Τυνησίας δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει ακόμη τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»

»Εχουμε θυσιάσει πολλά και δεν μπορούμε να γυρίσουμε το πρόσωπό μας σε έναν δικτάτορα που ισχυρίζεται ότι θα διορθώσει τα πάντα, είτε πρόκειται για πολιτικές κρίσεις είτε για δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία», τόνισε η εκπρόσωπος του Ενάχντα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για τη δημοκρατία.

«Η απόπειρα του πραξικοπήματος θα αποφευχθεί με την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την έναρξη διαλόγου» ανέφερε η Γκανούσι και πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή όλων των μελών του κοινοβουλίου σε αυτήν τη διαδικασία θα επιφέρει λύση».

Επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά, κοινωνικά και τα προβλήματα υγείας μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με ενότητα, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ακολουθήσει μια πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κόρη του Γκανούσι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη σαφή αντίθεσή της στο πραξικόπημα.

«Η διατήρηση της δημοκρατίας στην Τυνησία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε, ενώ επέστησε την προσοχή στη σημασία της διεθνούς υποστήριξης.

Παρέμβαση Νταβούτογλου

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σε στήριξη της κυβέρνησης στην Τυνησία και πρότεινε διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσω του προέδρου στην Τυνησία, τη μόνη χώρα όπου η εμπειρία της μετάβασης στη δημοκρατία μετά την Αραβική Ανοιξη συνεχίστηκε ειρηνικά» είπε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε επίσης «όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουμε τη δημοκρατία στην Τυνησία με μια κοινή δήλωση έναντι αυτής της εξέλιξης, η οποία αποτελεί νέα πηγή αστάθειας στην περιοχή μας. Το πραξικόπημα πρέπει να καταδικαστεί από οποιονδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο και οπουδήποτε γίνεται. Καλώ τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να στηρίξει επειγόντως το κοινοβούλιο της Τυνησίας και τους φυλακισμένους βουλευτές και να καταδικάσει αυτήν την αντιδημοκρατική στάση».

«Να σταλεί αντιπροσωπεία»

«Μια αντιπροσωπεία πρέπει να σταλεί σήμερα στην Τυνησία για να συναντηθεί με τα μέρη και να μειώσει την ένταση. Οι εντάσεις πρέπει να αποτραπούν πριν μετατραπούν σε περιφερειακή κρίση, συνομιλώντας επειγόντως με τους ηγέτες των γειτόνων της Τυνησίας, τη Λιβύη και την Αλγερία. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με ηγέτες χωρών που μπορούν να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία, ιδίως με τις ευρωπαϊκές χώρες που γειτνιάζουν με την Τυνησία», κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024