Φωτιά σε Σταμάτα – Ροδόπολη: Τουλάχιστον 20 σπίτια έγιναν στάχτη – Σημαντικό ότι ανακόπηκε η πορεία προς Πεντέλη
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξή της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει»
Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξή της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει».
Όπως αναφέρει, σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Έδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου».
Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ.

Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές
Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές».
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.
Κάηκαν περίπου 20 σπίτια
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια, πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες».
Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».
Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους».
Ο ίδιος, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τηής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστροφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442