Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ιδρύεται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Στο Ταμείο θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά από 01-01-2022 εργασία ή απασχόληση που πρέπει να ασφαλίζονται επικουρικά. Προαιρετικά θα εντάσσονται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου θα συνταξιοδοτούνται εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί από κύριο φορέα και έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στο Ταμείο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις, οι οποίες αφορούν τον υπολογισμό εισφορών στους τίτλους κτήσης, τον επανυπολογισμό συντάξεων του ΝΑΤ και υγειονομικά όργανα για παροχές ασθένειας σε χρήμα.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συντάξεων

Όσον αφορά τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι που αφορούν τα έτη 2015 και 2016 δόθηκαν χωρίς να έχουν γίνει κρατήσεις. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2021 να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να δηλώσουν τα αναδρομικά που έβαλαν.

Για το 2015 η κλίμακα φόρου ξεκινά από 22% έως 42%, ενώ για όσους και εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα υποβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης που ξεκινάει από 2% έως 8%. Για το 2016 η κλίμακα φόρου ξεκινά από 22% έως 45% και η εισφορά αλληλεγγύης ξεκινάει από 2,2% και φτάνει έως 10%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr