Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους για το Pride - «Η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Ουγγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους για το Pride – «Η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που κυβερνά από το 2010, έχει υιοθετήσει διάφορες αμφιλεγόμενες κοινωνικές πολιτικές που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφυλάσσουν τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό, προκαλώντας εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Xιλιάδες Ούγγροι συμμετείχαν στο χθεσινό Pride της Βουδαπέστης για να στηρίξουν την κοινότητα LGBTQ+ και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νόμο που περιορίζει την ρητορική αναφορικά με θέματα ομοφυλοφιλίας και transgender στα σχολεία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που κυβερνά από το 2010, έχει υιοθετήσει διάφορες αμφιλεγόμενες κοινωνικές πολιτικές που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφυλάσσουν τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό, προκαλώντας εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας, για την εφαρμογή του νόμου που τέθηκε σε ισχύ μες στο μήνα, καθώς «προκρίνει τις διακρίσεις και αντιβαίνει στις αξίες ανοχής και προσωπικής ελευθερίας».

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Βουδαπέστης και φώναζαν συνθήματα όπως «η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα», τονίζοντας πως η επίμαχη νομοθεσία προκαλεί διχασμό στην Ουγγαρία.

«Ο νόμος είναι απαράδεκτος. Ζούμε στον 21ο αιώνα και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Δεν βρισκόμαστε πλέον σε κομμουνιστικές εποχές, εδώ είναι Ευρώπη και όλοι θα έπρεπε να μπορούν να ζουν ελεύθερα», σημείωσε ο 27χρονος Istvan, που πήγε στην παρέλαση μαζί με τον σύντροφό του.

Στο χθεσινό Pride παρέστησαν επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους συμμετέχοντες να χορεύουν με τραγούδια των Abba και κυματίζοντας σημαίες του ουράνιου τόξου.

Ο διοργανωτής, Τζότζο Μάτζερσικ ανέφερε ότι η φετινή παρέλαση δεν είναι μόνο για την επέτειο των ιστορικών αγώνων της κοινότητας, αλλά μια διαμαρτυρία για τις πολιτικές του Όρμπαν, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο γκέι, λεσβίες και transgender άτομα. «Πολλά μέλη της κοινότητας φοβούνται και αισθάνονται ότι δεν έχουν θέση στη χώρα», τόνισε.

Η παρέλαση έρχεται μετά τον νόμο που απαγορεύει την επίδειξη περιεχομένου σε ανηλίκους που απεικονίζουν ομοφυλόφιλους ή transgender. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει τα παιδιά, ωστόσο επικριτές κάνουν σύγκριση με αντίστοιχο νόμο του 2013 στη Ρωσία, που απαγόρευε την «γκέι προπαγάνδα».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024