Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμοί στο Αρκαλοχώρι: Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Σεισμοί στο Αρκαλοχώρι: Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Οι καθημερινοί σεισμοί στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους. Ποια είναι η εκτίμηση των ειδικών.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, καθώς καθημερινά «κουνιούνται» από σεισμούς. Την εκτίμηση ότι οι σεισμοί που από τις αρχές Ιουνίου καταγράφονται στην περιοχή με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι θα συνεχιστούν, εξέφρασε ο πρόεδρος ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε σε ερώτηση για το αν έχει προκύψει κάποιο νέο ρήγμα, το οποίο προκαλεί την έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα ρήγμα που μάλλον κινείται από τον Νότο προς τον Βορρά, ότι δεν είναι χαρτογραφημένο και πως δεν έχει μεγάλες διαστάσεις άρα δεν έχει και μεγάλη δυναμική. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν στο ότι δεν θα σημειωθούν σεισμοί μεγαλύτεροι των 4,5 Ρίχτερ (σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση που καταγράφηκε στην περιοχή ήταν 4,2 Ρίχτερ). Αλλά και πάλι, σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Αναφορικά με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συνεδρίασε προχθές, με αφορμή τους σεισμούς στη Θήβα και στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το σχέδιο «Εγκέλαδος» που έχει τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβάνει μέτρα για τα οποία θα είναι καλό να γίνει μία υπενθύμιση στους όμορους Δήμους, ίσως και στον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει το ekriti.gr, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας (όπου βρίσκεται το Αρκαλοχώρι) Μανώλης Φραγκάκης, έχει ζητήσει τη διενέργεια αυτοψιών, από κλιμάκια μηχανικών των παραπάνω Υπηρεσιών, για τον προσεισμικό έλεγχο και την ταχεία αποτίµηση της σεισµικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, αλλά και των κτιρίων ιδιωτικής χρήσης που βρίσκονται εντός της σεισμογενούς ζώνης που εντοπίζεται στον Δήμο.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024