Τα θύματα εγκλωβίστηκαν στο επίμαχο σημείο προσπαθώντας να βρουν τρόπο διαφυγής προς τη θάλασσα

Ίσως η πιο σοκαριστική στιγμή της τραγωδίας στο Μάτι ήταν η στιγμή που 26 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, πολλοί εκ των οποίων αγκαλιασμένοι, σε οικόπεδο στο Μάτι, στην οδό Ειρήνης εκεί όπου έγινε ο τόπος μαρτυρίου γι’ αυτούς του ανθρώπους κατά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Τα θύματα εγκλωβίστηκαν στο επίμαχο σημείο προσπαθώντας να βρουν τρόπο διαφυγής προς τη θάλασσα.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχε δηλώσει τότε στο in.gr : «Η κάτω πλευρά είναι ένας βράχος και υπάρχει μια σκάλα από την δεκαετία του ’30 που είναι κατακρημνισμένη και από αυτήν κατέβηκαν 26 άτομα. Άλλα τόσα άτομα κάηκαν. Αυτά δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο του κτήματος και δεν είδαν το πορτάκι από το οποίο θα κατέβαιναν».

Με δάκρυα στα μάτια κατέληγε λέγοντας: «Έμαθα ότι κάποιοι είχαν μπει και μέσα στο σπίτι. Βρέθηκαν δίπλα από το τζάκι, άλλοι αγκαλιασμένοι στην βεράντα».

Τι είχε πει ο άνθρωπος που κατάφερε να γλιτώσει από την κόλαση

Το απόγευμα της 23 Ιουλίου της μεγάλης τραγωδίας με την φωτιά στο Μάτι όπου συνολικά 102 άνθρωποι πέθαναν, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να μπει στο οικόπεδο.

Αναζητούσαν μία πρόσβαση προς τη θάλασσα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους καπνούς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και η πίεση εκείνης της στιγμής είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.

Ο τελευταίος άνθρωπος που κατάφερε να γλιτώσει από αυτή την κόλαση περιέγραψε τις στιγμές που έζησε, όταν βρέθηκε μια ανάσα από τον θάνατο.

Οι εικόνες που περιέγραψε προκαλούν ανατριχίλα. Οι στιγμές της απόγνωσης, του τρόμου και της απελπισίας αποκαλύπτονται μέσα από τα λόγια του.

«Οι φλόγες μας είχαν κυκλώσει. Ο κόσμος δεν ήξερε τι να κάνει. Είπαν να μείνουν εκεί, ανήμποροι μέσα στις φλόγες. Εγώ αποφάσισα ότι δεν μπορώ να μείνω και να καώ ζωντανός. Έτρεξα προς το σπίτι που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο για να σωθώ. Ο καπνός ήταν αποπνικτικός. Με ακολούθησαν κάτι παιδάκια. Έσπασα ένα παράθυρο και μπήκα μέσα. Άκουγα τον κόσμο να ουρλιάζει την ώρα που καιγόταν. Πίστεψα ότι είχε έρθει και η δική μου ώρα», είπε.

Μέσα στο φλεγόμενο σπίτι προσπάθησε να βρει τρόπο να κρατηθεί στη ζωή. Οι φλόγες το είχαν τυλίξει. Οι κουρτίνες, τα στρώματα πήραν φωτιά κι εκείνος προσπαθούσε να σκεφτεί πώς θα ξεφύγει από τον πύρινο αυτό κλοιό.

Βγήκε και πάλι έξω. Οι εικόνες που αντίκρισε είναι χαραγμένες στο μυαλό του.

«Κάθισα δίπλα σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τρέξουν. Δίπλα μου άλλοι άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί, άλλοι ήταν ήδη καμένοι. Σηκώθηκα ξανά, έτρεξα ανάμεσα στους καπνούς και τελικά κατάφερα να φτάσω στη θάλασσα. Έμεινα στο νερό για τέσσερις ώρες μέχρι που ήρθαν και μας έσωσαν βάρκες», είπε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr